>Jag borde lägga ner

Jahapp, då var det tid för en halvmara igen. Har inte tränat löpning sedan jag sprang halvmaran i Halv-IM för en vecka sen, följt av fartlek på söndagen. Har försökt ta det lugnt i veckan, vilat en del och bara tränat sporadiskt. Har varit rätt trött i kroppen men tänkte ändå på något märkligt sätt att jag skulle försöka springa på från början i loppet.

Förra året sprang jag detta lopp på 2:03:32 och i maj sprang jag Gbgvarvet på 1:55:47, så jag tänkte att däremellan blir nog tiden, men kanske ännu snabbare? Jag hade inte en blekaste aning om hur formen är, speciellt när jag inte tränat löpning på så länge. Mest sprungit väckelsejoggar, tävlingar (mest efter att ha simmat o cyklat då) och sen återhämtningspass.


Regnig start, och regn hela tiden, men det störde knappast

Så planen var att iaf försöka gå ut i ett lite högre tempo idag och iaf testa, se om det håller eller ej. Så jag sprang på i början, första 5km gick väl helt ok och kändes bra. Sen vidare bort mot 10km och här hade jag nu saktat ner lite för att inte springa för fort i början och sen inte orka. Men nu fick jag samma känsla som förra helgen, att motivationen var borta. Jag hade önskat att det var mål där vid 10km, hade ingen lust att springa mer.


Pigg i början, första 5km gick enligt plan

Sprang förbi mamma som hejade där vid stadshuset (ett av många ställen hon hann till!) och jag stannade och plockade upp en gel jag hade i en väska som hon höll i. Lite energi kanske kunde hjälpa. Sprang vidare och försökte tänka positivt, att ju snabbare jag springer ju snabbare är jag klar. Men sen på söder efter 15km gick det långsammare, efter tanto och backen upp där blev jag passerad av massor med folk.

Men kilometrarna där på söder kändes iaf som färre sen förra året. Kändes som att de passerades snabbare. Sprang sen på sista km och spurtade i mål, sprang om 5 tjejer den sista km. Sprang imål på nästan exakt samma tid som förra året, sånär som på 5 sek, långsammare: 2:03:37.


Bild som sammanfattar min allmänna trötthet

Tider:
Distans, Totaltid, Sträcktid, Min/km
5 km, 0.26.45, 26.45, 5.20/km
10 km, 0.55.48, 29.02, 5.48/km
15 km, 1.25.30, 29.42, 5.56/km
20 km, 1.57.15, 31.45, 6.21/km
Mål, 2.03.37, 6.22, 5.47/km
Totalt: tempo: 5:51min/km


Försöker mig på ett leende efteråt

Kan inte säga att jag är missnöjd med loppet bara för att tiden inte blev vad jag hoppats. Allt hänger ju på formen och hur jag presterat innan, dagsform just idag och träning och förberedelse inför ett lopp.

Såsom jag känner nu är det såhär: Nu vill varken jag eller kroppen mer. Jag är trött och sliten. Kroppen skriker “Låt mig va!“. Det är inte konditionen eller sträckan som är problemet, men att hålla bra fart så pass länge, jag antar att det krävs mer specifik löpträning då och mer energi i kroppen.

Så just nu är jag trött. Trött på det mesta faktiskt. Trött på tävlingar, trött på utmaningar, trött på löplopp, trött på att alltid behöva prestera och bli bättre, trött på att höra om tider och tempo, trött på att jämföra mig själv med andra. Bara trött på allt!

Jag fattar inte heller varför jag jämför mig med andra, vad sysslar jag med liksom? Här har jag valt att satsa på triathlon och kör Ironman och Halv-IM och en massa annat, OCH klassikern liksom på köpet, och sen sitter jag och jämför mig med antingen snabbare triathleter, eller folk som sysslar med löpning på tränings”heltid”. Nej ja borde lägga av med det där. Det är bara mig själv jag kan jämföra mig med. Och förra året denna tiden hade jag mest löptränat, och hade inte tränat i närheten så mkt som jag gjort detta året. Och iår har jag satsat på långdistanstriathlon och faktiskt klarat av det med! Så jag är inte missnöjd med mitt lopp nu, ser det mer som en eye-opener att jag måste ta den där återhämtningsmånaden nu. Hur nu det ska gå till, med fler lopp inplanerade.

Jag vet inte vad det är med mig, om jag lider av någon sorts post-triseason-depression eller om jag bara är allmänt slut i kropp och själ. Det känns lite konstigt och veligt, å ena sidan längtar jag efter nya utmaningar att genomföra, för att känna den där kicken (adrenalin samt tillfredställelse att ha åstadkommit/klarat något). Å andra sidan så vill jag ingenting, orkar inget alls, och vill bara ta en paus. Det känns som att jag bara vill gå och gömma mig under en filt ett bra tag och sen vakna pigg och fräsch igen. Kroppen är trött, själen är i obalans, är bara ovanligt ledsen och nere just nu. Nej, jag behöver verkligen en omstart. Återhämtning och omstart, samt glädje och motivation, vart hittar man det?

>6 sep: Stockholm Halvmarathon

13 reaktion på “>6 sep: Stockholm Halvmarathon

 • 6 september, 2008 kl. 21:55
  Permalänk

  >Du behöver nog bara tävlingsvila lite… Normalt behövs ju tävlande fö ratt få lite kickar, ha mål, få motivation, men du just nu kanske du borde satsa på att hitta glädjen i tränandet istället. Och så komme rtävlingssuget näör det kommer.

  Svar
 • 6 september, 2008 kl. 22:22
  Permalänk

  >starkt gjort av dig att ändå fortsätta trots att det inte kändes kul.. lite vila från både träning och tävling gör nog toppen både för kroppen och motivationen.. du ska se att du både kommer tycka det är jättekul igen sen!

  Svar
 • 7 september, 2008 kl. 06:55
  Permalänk

  >låter som du behöver återhämtning och mental träning. gör saker som du tycker är kul, vila och fundera på vilka tillstånd du vill uppnå i livet. sedan funderar du över vilka vägar som leder dit.
  rikta kraften på det som får dig att må bra. var medveten om vad du vill göra, varför och för vem och hur det får dig att må.
  jag gjorde det där för ett tag sen och det tog några veckor… förefaller enkelt innan man börjar gräva i den.

  Svar
 • 7 september, 2008 kl. 07:51
  Permalänk

  >Gums! Du har ju haft en vansinnig säsong. Jag tänker ofta på det, dina träningsveckor innehåller ofta MASSOR med kilometer, minuter, mil och timmar. Du har tävlat och utmanat konstant. Jag tycker det verkar helt normalt att kroppen ber om vila, eftersom du använt hela våren till att stressa den. (Alltså, positiv stress, men samtidigt kan även den bli för mkt).

  Mitt recept:
  -Vila.
  -Rolig kravlös träning ( Typ som din dansaerobics. Jag skulle ju hellre gå på aj-massage än dansaerobics, men så har jag ingen koordination heller…)
  -Tvätta och vik träningskläder. (ger mig alltid motivation att skita ner dem igen!)
  -Titta tillbaka på din säsong. SE resultaten. Beundra resultaten. Känn efter och hitta att du är glad och stolt över dem. Då kan du göra bokslut och satsa vidare framåt på sikt.

  KRAM!

  Svar
 • 7 september, 2008 kl. 11:17
  Permalänk

  >ta det lite lugnt och kör på sen! :)
  lycka till

  Svar
 • 7 september, 2008 kl. 18:48
  Permalänk

  >askan: mm, jag får vila från tävlingar så jag får den där kicken igen. Och så att jag hinner träna nåt inför dem.

  andréa: Tack! Jo jag hoppas det med.

  magda: Ja jag borde sätta mig ner och göra min tillståndstavla, och fundera och fylla i. Jobbigt just nu bara, “gör saker som du tycker är kul” och jag tänker “vad är kul?”. Men det ordnar väl sig…snart.

  sofy: Tack för tipsen, vännen! Jo jag tror jag inte riktigt fattat hur mkt jag tränat detta året, och hur mkt jag gjort sen maj månad. Det är så lätt att glömma och bara se nästa sak, och nästa sak. Ska ta och vila lite nu. Vila = träna kravlöst.

  matilda: Tack! Lugnt och fint blir det nu, iaf ett tag.

  Svar
 • 7 september, 2008 kl. 19:41
  Permalänk

  >vila och tänk så kommer det

  Svar
 • 7 september, 2008 kl. 20:03
  Permalänk

  >Låter som att det är dags för en viloperiod för din del.

  Svar
 • 8 september, 2008 kl. 08:05
  Permalänk

  >Åh, kanske dags att ta en paus nu.. Jag tycker att du kämpade väl iaf!! Kram!

  Svar
 • 8 september, 2008 kl. 08:43
  Permalänk

  >jag tycker vi ska göra något roligt!!

  :-)

  Svar
 • 8 september, 2008 kl. 08:54
  Permalänk

  >Det känns lite som att några tävlingar har du gjort bara för att du var anmäld. Ta ett steg tillbaka och kör tävlingar på max och för att det är roligt.
  Lite återhämtning med lugn rolig träning är nog vad du behöver.
  Lycka till!

  Svar
 • 8 september, 2008 kl. 18:24
  Permalänk

  >Åh Nike, underbara, var inte orolig alls! När du väl tittar tillbaka på säsongen på lite avstånd hoppas jag du inser hur fantastiskt du egentligen gjort ifrån dig, på alla plan. Precis som alla andra redan sagt. Lyssna på Puma nu och gör något kul! :-)

  Svar
 • 8 september, 2008 kl. 19:46
  Permalänk

  >magda: yes, hoppas det!

  zandra: Japp, nu är den inledd!

  felicitas: Tack vännen! Mm ska ta det lite lugnare =)

  puma: Jaaa, det tycker jag var en grym idé!

  dunceor: Jo så är det nog faktiskt, har inte haft en tanke på att skippa tävling, eftersom jag varit anmält, men inte alltid haft så stor lust. Ska vårda min träningslust nu! Tack!

  fredrika: Tack! Jo jag antar att jag är i något sorts tunnelseende just nu, mitt uppe i det. Ska försöka landa och sen se tillbaka på det jag åstadkommit. Tack för stödet! Kram

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *