>Muskelminnet finns där!

Ikväll blev det träning igen! Wow! Och nu fortsatte jag sätta planer i verket, något som jag funderat på lite till och från men också tänkte på imorse, och bestämde mig för att genomföra. Styrketräning. Kan det vara nåt?

Jag tränade mycket styrketräning, fokuserat och tungt, under de många åren då jag inte än funnit triathlon. Så visst har jag kört styrka, men på senare tid har jag prioriterat bort det, och hittat andra träningsformer jag tyckt vart roliga. Men lite styrketräning är ju inte helt fel ändå. En stark kropp klarar mer.


Lite mer muskler vore inte fel

Så idag efter jobbet blev det nya, rena, fräscha Stadshagen som fick bli gymmet jag gick till. Jag valde detta just för renheten men också för jag tänkte att det inte skulle vara så fullt med folk. Samt att jag hittade ett Core-pass kl.18.30, perfekt!

Så det blev mag/rygg träning, som var över innan den ens startat, men det var kul övningar. Sen tog jag mig bort till fria-vikter-avdelningen på gymmet, där det endast var några killar som körde. Jag hade med min träningsbok från åren med styrketräning sist, det var träning sen 2005-06 i den. Så kollade lite vad jag brukade köra, bestämde mig för att det nog får bli 3-delat program.

Så då kör jag 2-3 övningar per muskelgrupp, och 1-3 muskler/dag. Idag blev det:
Biceps – med övningar: hantlar sneda sittande, z-stång smalt stående
Triceps – stång mot panna, drag ner rep i hiss, dips mot bänk
Axlar – hantelpress upp sittande, baksida axlar med hantlar sittande

Till nästa gång blir det inte axlar på denna dag (1). Byter nog den mot mage. Var lite slut i armarna och det kändes lite farligt att slänga med vikter i hantelpress över huvudet då ;)
Jag tror nog att jag kan ta i mer om jag kör axlar en annan dag, med bröst och rygg istället.

Det tog ett litet tag idag att hitta känslan för styrketräning, och att hitta rätt vikter. Jag fick testa mig fram lite. Men i slutet av de 40 minutrarna jag körde, då hade jag kommit in i det. Själva övningarna, rörelserna, musiken som spelas i styrketräningssalarna, ja hela känslan hade jag fått in! Det ska bli kul att variera träningen lite, och komplettera träningen med lite ren och skär styrka!

Mitt tredelade program kommer alltså bli följande:
Dag 1: Biceps, Triceps, Mage
Dag 2: Bröst, Rygg, Axlar
Dag 3: Ben

>2 okt (forts): Core och ren styrka

3 reaktion på “>2 okt (forts): Core och ren styrka

 • 3 oktober, 2008 kl. 17:38
  Permalänk

  >Kul med styrketräning! Min favoritsport efter konditionsträning :) “Riktig” styrketräning kommer du helt klart få ut mer av än pumpen. Jag tror dock att du skulle tjäna mer på att köra helkroppspass än någon slags split. Åtminstone om du inte tänkt köra styrka mer än 2-3 ggr/vecka. Sen är det att rekommendera att lägga magträning sist i passen, eftersom man behöver bålstabilitet i nästan alla styrkeövningar. Så ska du köra core, bör du nog köra styrka innan.

  Svar
 • 3 oktober, 2008 kl. 19:47
  Permalänk

  >zandra: Ja det KAN vara kul! Får hoppas motivationen håller nu. =)
  Styrketräning och pump är inte samma sak, så jag får nog iaf ut något annat av denna träning, ska bli spännande att se hur det blir i kombination med allt annat.

  Att jag inte kör helkroppspass beror mest på att:
  – Jag vill inte köra pass som är längre än 60 min (styrka).
  – Jag vill köra mer än en övning per muskelgrupp, för jag känner jag får mest ut av det då, mest kontakt med muskeln, mer uttröttad i den.

  Men det är sant att ska det vara bra så får jag ju köra så att jag går igenom hela kroppen 1 gång/vecka!

  När jag kör mage själv kör jag den sist i passet. Men detta var Core-pass på gymet, och svårt att hinna med då innan, så då blev det en kompromiss!

  Svar
 • 3 oktober, 2008 kl. 20:43
  Permalänk

  >Mina helkroppspass tar ca 40 min, så längre än 60 min ska det absolut inte behöva ta. Jag kör mkt basövningar, som tar på flera muskelgrupper. Som knäböj, marklyft, militärpress osv och ofta superset för att effektivisera. Men nu var det alldeles för längesen jag styrketränade. Har lovat mig själv att jag ska köra styrka åtminstone 2 ggr/vecka nu under vintern (så fort jag tillfrisknat från förkylning och vilat upp kroppen efter Berlinmaran). Just för att jag tycker att det är kul och för att jag mår så mkt bättre i kroppen när jag kör mer styrka.

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *