>Kaos i kroppen

De senaste dagarna har inte varit som vanligt. I torsdags vaknade jag med hemsk migrän och feber, och fick då sjukanmäla mig. Att må så dåligt, samt att ha en rygg som gör förbannat ont och inte släpper, ja då blir man inte så inspirerad till nånting, än att bli bättre.

Rätt sjukt ändå att jag ändå satt och tänkte “oh, nu kommer morgonträningsstreaken brytas“, men vad fan, så viktig är inte träningen! Utmaningen var ju till för att motivera mig, inte tvinga ut mig när jag är sjuk. Men galet att jag ens tänkte på det.

Migränen gick över till på eftermiddagen, men febern och hängigheten satt i. Även fredagen gick åt till att bli friskare. Ryggen har ändå stört mig så pass mycket, så jag passade på att gå till Vårdcentralen för att träffa en läkare och få hjälp. Han såg och kände hur stel jag var och att det stör mig så pass att jag inte rörde mig naturligt, utan väldigt stelt och “rädd för att röra mig”. Så efter undersökning fick jag sedan recept på smärtstillande som jag kan ta, så att jag slipper smärtan och kan röra mig som vanligt. För rörelse var viktigt sa läkaren.

Hade sen även en tid hos Naprapat L som jag inte kunde missa, ryggen måste få knäckas ut, även om jag inte mådde helt bra igår. Så jag var där och fick hjälp med utknäckning av rygg och triggerpunktsmassage, och även tips om hur jag ska bli bättre i ryggen, och hur jag ska kunna undvika detta i framtiden. Fick en del riktigt vettiga svar där. Svar som jag saknade hos Naprapat O. Jag vet, jag velar och går till flera naprapater, men man måste ju få testa sig fram.

Så kontentan är: jag är otroligt stel i ryggen, mina muskler har lätt för att krampa, och när de gör det har jag begränsad rörlighet i bröstryggen, och detta gör att jag det blir mer rörelse på andra ställen, eller att det blir påfrestningar där, som i ländryggen. Vi kom fram till att styrketräning inte är nödvändigt för mig. Styrka och pump kommer inte att bidra till att göra mig bättre på det jag vill bli bättre inom, just triathlon. Det finns ju ett talesätt som heter “träna det du vill bli bra på“. Så styrka och pump ger mig inte mycket, utom att göra mig än mer stelare. Så jag ska träna tri, samt komplettera med mycket rörlighetsträning, som yoga, för att få loss stelheten i ryggen.

Nu äter jag dock smärtstillande för att släppa “krampen” och smärtan i ryggen, samt att kunna röra mig normalt igen. Febern har gått ner, och jag mår lite bättre. Ryggen börjar väl bli lite bättre med. Jag får låta det ta sin tid, men behöver inte vara rädd att det med ryggen är något farligt.

Nu vilar jag upp mig (men med lite rörelse) hemma hos mamma hela helgen. Skönt att ta det lugnt och få kroppen att komma i balans igen, inom alla aspekter.

>Hälsouppdatering

6 reaktion på “>Hälsouppdatering

 • 18 oktober, 2008 kl. 10:34
  Permalänk

  >Låter inte speciellt roligt det där. Särskilt när man märker hur pass mycket du egentligen vill kunna satsa på din träning. Det kommer dock bli bättre, var så säker. Kämpa vidare, jag tror på dig!!!

  Svar
 • 18 oktober, 2008 kl. 20:55
  Permalänk

  >skönt att få vettiga svar!

  Svar
 • 19 oktober, 2008 kl. 19:24
  Permalänk

  >anna: Mm jag känner redan att det går på rätt håll! Tack för peppen!

  puma: Ja, det blir liksom lättare att mentalt greppa vad det handlar om då.

  Svar
 • 23 oktober, 2008 kl. 16:47
  Permalänk

  >Jag tycker att det låter konstigt med en naprapat som rekommenderar en patient med ryggont att utesluta styrketräning. Åtminstone bålstyrka är jätteviktigt för att bygga upp en muskelkorsett som avlastar ryggen. En stark bål är dessutom en förutsättning för att bli en bra simmare, cyklist eller löpare. Att man blir stel av styrketräning är bara en myt. Att pump inte är så bra kan jag dock gåmed på, eftersom det är lätt att utförandet blir slarvigt när man gör så många reps och måste köra i takt och då finns ju risken att man gör mer skada än nytta.

  Hoppas hursomhelst att ryggen läker ut. Kom dock ihåg att smärtstillande bara tar bort symtomen, inte orsaken. Så ta det lite lugnt medan du knaprar.

  Krya på dig!

  Svar
 • 24 oktober, 2008 kl. 20:49
  Permalänk

  >zandra: Allt väl nere i Jönköping?
  Angående naprapatutlåtandet så förstår jag att det lätt kan missförstås. Naprapat L rekommenderade ju inte “en patient med ryggont” att skippa styrketräningen, utan just MIG. Han sa och vet att jag har mycket muskler i ryggen, mitt problem är inte att den är svag, utan mer att musklerna är i obalans och krampar när det drar för mkt. Så just för mig är rörlighet viktigare. Bålstyrka är jätteviktigt det med! Men att träna mage när inte ryggen är i balans, gör inte saken bättre heller. Jag vill eftersträva så mkt balans i hela kroppen som möjligt.

  Tack, jag mår redan lite bättre. Fortsätter några dagar till med pillerna. Hoppas allt är bra med dig!

  Svar
 • 30 oktober, 2008 kl. 19:03
  Permalänk

  >Bålen är hela överkroppen utom armarna, så jag menade inte att man bara ska träna mage :) Balans är ju det bästa som sagt.

  Jodå, allt är bra nere i Jönköping, men jag saknar Sthlm och klubbträningarna. Var dock uppe på en snabbvisit för ett par veckor sen och föreläste om kost för nybörjartriathleterna :) Och nu på lördag ska jag vara med på spinningen. Måste ju utnyttja att jag fortfarande är medlem :)

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *