>Träningen har nog aldrig varit boven

Ja hur e det nu med den där ryggen egentligen? Den som har gått i strejk och påverkar mig mer än vad jag riktigt går med på.

Jag har alltså muskler i bröstrygg och nacke som krampar, och som inte är så pigga på att släppa. Jag har haft detta problem två gånger under hösten, första gången i mitten av augusti några veckor efter min Järnman triathlon. Det värsta släppte då efter en del behandlingar. Andra gången kom sedan i början av oktober, och har hållt i sen dess.

Jag har haft en jobbig molande värk i ryggen, och ibland att det strålar ner smärta från nacken ner i skulderbladen. Jag har blivit rätt påverkad av den här långvariga smärtan. Blivit less, deppig och inte haft lust till särskilt mycket faktiskt. Även om jag “får” träna, har jag inte alltid känt för det.

Men jag har försökt, ingen kan anklaga mig för att inte ha försökt bli av med skiten. Jag har tränat annorlunda, mindre men fortfarande hållt igång, kört mer yoga och sträckt ut så gott jag kunnat. Under de senaste veckorna har jag också varit en bra kund för massör och naprapat. Totalt har jag gått på 12 behandlingar de senaste 4 veckorna, och besökt läkaren två gånger.

Hos läkaren har jag mest fått smärtstillande, för att mest få musklerna att släppa krampen så att jag kan träna på och leva vanligt. Men hur bra är det egentligen att gå på piller?

Först innan i höstas trodde jag så fort jag fick problemen att det var något med min träning, för mkt träning, fel träning eller för mkt belastning? Men nu har jag insett att det nog inte har så mkt med träningen att göra.

De senaste veckorna har jag känt mig lite bättre under slutet på helgerna, för att det sedan förvärras igen i veckorna. Och vad gör jag i veckorna, jo sitter på jobbet på en stol som inte är så anpassningsbar och vid ett bord där jag får en dålig sittställning. Sitter, sitter stilla i många timmar i sträck av de 8 timmarna. Jag tror jag har hittat boven i mitt drama.

Att just jag påverkas av den dåliga arbetsställning är ju mkt beroende på individuella faktorer. Som att jag är lång, hur mina muskler mår, hur lätt jag har för att få kramp, näringsupptag, vitaminer, mineraler i kroppen, ja en massa antar jag. Kanske allting tillsammans gjorde att jag fick såna problem, men bara träningen i sig tror jag inte jag kan skylla på.

Igår fredag var jag hos läkaren igen och berättade hur jag mådde och kände, och fick nu ett intyg om att jag behöver ha en bättre arbetsställning på jobbet. Har även pratat med chefen, så nu blir det bättre bord och stol om jag ska kunna fungera.

Jag var sen hos naprapaten för en snabbknäckning. Det släppte lättare men det kanske var tack vare all massage jag fick i veckan.

Får hoppas att jag hittat orsaken till problemen nu iaf. Det känns ju inte så lönt att hålla på att fixa till ett problem och smärta hela tiden och sen alltid få tillbaka det i veckorna. Nu vill jag vara på rätt väg mot en frisk kropp!

I helgen var det egentligen planerat en 10-milatur längs Göta Kanal tillsammans med Puma, hennes grabb och en del andra ultrafolk. Men med ryggen som inte blev bättre, blev jag tvungen att ställa in. Kändes som rätt val.

Helgen spenderas istället hemma hos mamma, med promenader, simning och lite lugn och ro.

>Ryggen – statusuppdatering

4 reaktion på “>Ryggen – statusuppdatering

 • 16 november, 2008 kl. 07:58
  Permalänk

  >Jag får också problem med ryggen just då jag sitter ner. Mina problem kom under studietiden då jag satt still vid datorn om dagarna. Nu när jag börjat jobba är det lite bättre, men jag märker att jag blir trött i ryggen om jag suttit länge utan att tänka på att sitta bra.
  När det börjar stelna till brukar jag ställa mig upp och göra lite axelrullningar och “snurra med armarna” (som i crawl). Just att simma sades vara bra för mig, för att öka rörligheten, och kanske kan funka för dig också.
  Hoppas den nya stolen underlättar!

  Svar
 • 16 november, 2008 kl. 08:49
  Permalänk

  >Ja jag tror nog att det är jobbet som är boven i dramat. Jag får också problem ibland men främst med att jag spänner käkarna på något konstigt vis när jag sitter fel sen domnar jag bort i ansiktet (konstigt jag vet…) men jag får även ont i bröstryggen. Jag har lagt in påminnelser i outlook att jagska röra på axlarna. Har även ett höjbart bord så jag försöker stå ibland. Att du går promenad på lunchen borde ju vara bra också.

  Min rygg känns alltid bättre på kvällen sen om jag tränar.

  Hoppas det hjälper med det nya bordet!

  Svar
 • 16 november, 2008 kl. 14:51
  Permalänk

  >susanna: Ja det verkar vara ett vanligt problem! Sen hur mkt man påverkas av det är ju individuellt. Bra med olika övningar att göra ofta, så att man inte sitter i samma position så himla länge. Mm jag ska simma mera! Tack!

  vargungen: Oj, att domna bort i ansiktet lät ju inte alls trevligt. Höjbart bord verkar vara bra, jag hoppas jag får mitt snart. Man får göra vad man kan för att det ska bli bättre! Hoppas du också får bot på dina problem!

  Svar
 • 17 november, 2008 kl. 10:06
  Permalänk

  >Åh! Det är så tråkigt att ha ont! Försök att få ett höj/sänkbart skrivbord, att stå och arbeta är skönt för ryggen.

  Jag sk visa mina rehabövningar för brösryggen för dig! Måste bara få till en lucka i kalendern!

  Håller tummarna för att det rättar till sig med rätt arbetsställning!

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *