>Lärorik dag idag

Idag skulle den bli av! Ulf, Per och min långrunda på ca 15 mil på cykeln. Jag skippade simningen imorse för att vara pigg till cyklingen istället. Vi hade planen klar, vart vi skulle, vilket tempo vi skulle hålla, hur vi skulle kedjedra, och var vi skulle stanna för cafe con leche. Perfekt!

Vi stack iväg lite senare än grupperna idag, och körde ut ur Can Picafort mot Muro. Vid en rondell blev vi där stannade för vägen var ju avstängd för en triathlontävling som var igång idag. Där många svenska triathleter var med, bl.a. Niklas. Så vi i trion drog vidare för att köra mot Sa Pobla istället, lite mer västerut än Muro bara. Vi körde på lugnt, i ca 25km/h och drog ca 2-3 minuter var innan vi roterade runt i miniklungan. Det kändes lugnt och bra och vi skulle ju vara ute länge. Eller så hade jag tänkt iaf.

Sen började den lärorika dagen. I en svag backe uppför pangade mitt framdäck till när jag stod upp och trampade på. Min första punka på Mallis. Ingen fara, byta däck. Jag, Ulf och Per hjälptes åt och snart hade jag ny slang på däcket och vi kunde köra vidare. Däcket kändes dock lite annorlunda, då det började wobbla mer än innan. Men jag visste inte riktigt vad man kunde göra åt det så vi körde vidare.

Kanske en halvtimma senare hade jag dock fått punka nr. 2. Vi bytte igen och var nu väldigt noga med att slangen inte skulle komma i kläm nånstans. Men även denna gång så wobblade däcket och nu mkt mer än innan. Vi körde på försiktigt, men jag vart orolig att det hänt något med själva hjulet/fälgen och var inte helt bekväm att cykla vidare på det.

Vi hade nu kommit till Alguida (ca 55km) och stannade där för en fika. Jag bestämde mig för att ta en taxi med cykeln tillbaka och låta Ulf och Per köra vidare på långturen själv.

Kom tillbaka till Can Picafort med taxi och fick sen hjälp med det wobblande däcket. Gav mig då ut igen för dagens andra tur för att testa på hur hjulet kändes och om allt funkade som det ska. Cyklade då en mindre loop runt Can Picafort, tänkte mig mot Sankta Margalida och via Muro hem. Cyklade på ett tag och allt kändes bra, inget wobblande däck längre. Cyklade på och tänkte att här kan jag nog hålla på ett tag och samla lite mil ändå! Tills… jag sen hörde ett pysande ljud och så hade jag fixat punka nr 3! Damn. Och här fick man för att man tog en liten extra lång testtur och inte tog några nya slangar med sig. Det var bara att börja promenera hemåt. 11km hade jag lyckats ta mig på cykeln.

Gick en liten stund och fick sen hjälp av en tysk cyklist som hjälpte mig att byta slang. Schysst! Cyklade vidare hemåt och trampade på bra och kom ja precis en 10min höll den slangen, sen hörde jag pysljudet igen och punka nr 4 var här. Det var bara att börja traska igen. Nu var det iaf inte så himla långt hem.

Gick en knapp halvtimma innan jag sen fick hjälp av några cykelproffs, två tyskar och en amerikan som ville hjälpa till. Jag sa att det var lönlöst och försökte förklara att jag nyss bytt och bara cyklade 10 min. Men de skulle hitta felet! Och grymt duktiga var de. De fixade och gjorde allt och jag stod mest och var social och glad att de stannat. Till slut hittade de då en glasflisa i däcket. Aha! Fick ny slang (men som dock hade trasig ventil såg vi, jag blev inte överraskad under denna dag!) och sen kunde vi cykla tillbaka till Can Picafort ihop. Jag låg i deras drag och rullade hela vägen hem.

Ironiskt nog kom jag nu tillbaka exakt till när mekanikern i cykalgaraget har öppet, så jag traskade in där och fick köpt och bytt då till nytt däck och ny slang. Han hittade även fler pyttesmå glasflisor i mitt däck. Men nu är det slängt och nytt sitter på, får hoppas att det håller bra imorgon då!

Det blev en händelserik dag, och väldigt många punkor, men också många lärdomar från detta! Och med tanke på vad annat jobbigt som kan hända (och som tyvärr hände i en grupp idag), som klungkrasher, brutna ben och grejer, så var mina problem inte särskilt stora. Det var ju bara material som pajade. Och lite promenad i solen med cykeln är ju inte så farligt. Det ska man uppleva det med =)

Lärdomar från dagen:
1. Du ska trycka upp ventilen i slangen mot däcket när du satt i ny slang, så att det inte knölat sig just där = då blir hjulet ovalt och inte runt och wobblar.
2. Du ska kolla _noga_ efter glasbitarna i däcket. De är inte stora så att ögat lätt kan se dem, och inte heller är de så lätta att känna, utan de sitter insprängt i däcket. (Ahaaa)
3. Du ska ha med dig många extraslangar, iaf EN. Om du inte har någon, se nr 4:
4. Mallorca är fullt av hjälpsamma cyklister (iaf om man är ensam promenerande cykeltjej i behov av hjälp, works every time ;) )
4. En cykelbränna kan man även få promenerandes
5. Det tar ungefär 4 ggr så lång tid att gå en sträcka som du nyss cyklat
6. Livet är så mycket roligare om man försöker se något bra ur saker som händer
7. På en lärorik och händelserik dag kan man också lyckas få ihop 75km cykling och 35 min “snabb gång”
8. Det ordnar sig =)

>13 apr: Mallorca dag 8

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *