>Välplanerat långpass

Idag lördag var det egentligen två löppass planerade i träningsschemat. Men kroppen ville annorlunda. Jag tog mig en sovmorgon imorse, lite oplanerat men jag vaknade helt enkelt inte och snoozade forever. Så jag vaknade så pass sent att jag kände att morgonjoggen fick strykas, för att jag skulle kunna springa mitt långpass på em/kvällen, med inte för tunga ben.

Så dagen var rätt lugn, fixat hemma och laddat för passet som skulle springas ikväll. Det var ett långpass på 1:45 planerat, där det skulle vara olika fart 1h + 30min + 15min.


Jag hade sett både regn och moln när jag tittat ut under dagen så räknade med att få springa i lite duggregn, men när jag kom ut så var det ju sol och rätt fint väder. Hade klätt mig i 3/4-tights och underställströja från Craft och märkte efter ett tag att jag nog klätt mig lite varmt.

Men jag hade Ipoden med och var redo för att springa, så jag började med att springa lugnt från karlbergskanalen mot stadshuset. Joggade på och höll koll på farten, skulle springa första timmen i ca 5.45-fart. Benen kändes helt okej och kroppen med, det var bara att komma in i rytmen och springa på. Jag fick till och med hålla igen lite så inte första delen av passet skulle gå för fort!

Solen sken och jag blev varm snabbt, men drog upp ärmarna på tröjan för att bli lite svalare. Sprang sen längs med norrmälarstrand till rålis, över västerbron, längs med södermälarstrand, över till stadshuset igen och längs med norrmälarstrand till rålis igen. Väl där hade jag sprungit i en timme och återställde klockan för nästa del av passet.

Nu var det dags för 30 min i lite snabbare fart, nånstans mellan 5:15 och 5:30-fart. Jag valde att springa runt i Rålis, på 1km-varvs-slingan. Sprang runt där i 4 varv och lyssnade på bra musik. Benen kändes helt ok fortfarande men i slutet började jag känna mig lite segare, och törstig. Men jag spang på och försökte hålla bra fart. Tog sen ett litet extravarv på korta slingan i rålis och sprang sen längs norrmälarstrand hemåt. Vid 30min stoppade jag och återställde klockan. Nu var det bara sista delen kvar!

Del 3 var alltså 15min i lite snabbare fart ändå, gärna ner mot 4:45-fart. Men jag kände att det skulle nog bli tungt. Jag satte av och började springa i helt ok fart, och hade ju en välkänd hemrutt framför mig, sista biten av norrmälarstrands och sen karlbergskanalen. Här kan jag verkligen peppa mig att springa på! Och jag sprang ju snabbare än innan, men inte ner mot 4:45. Benen kändes väl bra, men det var bara segt och tungt i kroppen, energin var inte på topp. Så jag var glad om jag kom ner på 4-nånting i snitt. Räknade ner minutrarna och snart var jag hemma igen, efter drygt 15min snabbare slut på rundan!

Löpning
Del 1:
Distans: 10.5 km
Tid: 01:00:07 min
Tempo: 5:45
Puls (medel/max): 146/181bpm
Del 2:
Distans: 5.7 km
Tid: 30:21 min
Tempo: 5:18
Puls (medel/max): 158/164bpm
Del 3:
Distans: 3.1 km
Tid: 15:15 min
Tempo: 4:57
Puls (medel/max): 164/170bpm
Totalt:
Totalt: 19.2 km
Tid: 01:46:00 min
Tempo: 5:31

Är nöjd att jag ändå fick till ett av de planerade passen idag. Det kan kännas jobbigt på pappret när man vet vad man ska springa och kanske inte har speciellt lust till det innan. Men när man väl kommer ut är det ju så roligt att springa! Och jag genomförde vad jag skulle, jag klarade det hyfsat bra, och får hoppas att kroppen är pigg och bra tills om en vecka, bara 7 dagar kvar till Stockholm Marathon nu! =)

Mitt tips om du har en GF305/405a och ska springa ett pass på ett visst tempo: Visa både aktuell pace och average pace på klockan när du springer. Den aktuella pacen _kan_ ju visa lite olika vissa sekunder, men med average pace ser du ju om du ligger rätt till och kan anpassa farten för att få upp/ner den. Jag tycker det funkar bra, och man vet hur man ligger till, om man nu inte känner farten i kroppen (tyvärr är jag inte där än!).

>23 maj: Långpass med fartinslag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *