>Helgnöje!

I lördags vaknade jag pigg(?) och frisk(!) kl.05.00 och var redo för en riktigt kul triathlonhelg! Hämtade upp Zandra och vi körde sen med cyklar och packning ner på rätt bilfria vägar till Borås. Vi var framme i rätt god tid innan triathlonet skulle starta, och hann hitta rätt, kolla in kalla ån vi skulle simma i, och mingla lite innan start.

Mitt i Borås Triathlon
Detta triathlon gick alltså mitt inne i Borås, växlingsområdet var vid stadsparken och simningen skulle alltså ske i Viskan. Det var ca 75 startande och växlingsområdet blev snabbt överfullt. Kul att så många skulle köra tri! Det var en blandad kompott där, allt från svenska cupen-deltagare med tempocyklar och värsta utrustningen, proffset Björn Andersson, till motionärer med ”vanliga” cyklar som ville testa på triathlon. Distansen var 1/10-ironman: 380m simning, 18km cykling och 4.2km löpning.Så gick starten i kalla Viskan. Jag tyckte synd om stackarna som var utan våtdräkt, men de simmade kanske snabbare för att slippa förfrysa? 380m simning i en å, mörkt och ofräscht vatten. Ja det var rätt trevligt att få hjälp av självaste Colting upp ur ån vid trapporna. Sen upp vid växlingen, där det som ut som ett bombnedslag vid cyklarna, väskor som exploderat med prylar! Men jag fick ut min cykel och grejer och kom iväg. Fastnade bakom en kille som inte ville hålla höger på cykelvägen ut men körde sen om så fort det fanns plats.

Cyklingen var som ett draftinglopp utan dess like. Man mötte klungor och hade även en svans efter sig ibland. En kille envisades med att köra om, och så fort han passerat saktade han in så då körde jag ju om. Och sen kom nästa försök, och nästa. Jag körde på lite lugnt, låg aldrig i tempobocken men trampade på hyfsat ändå. Ville passera så många som möjligt såklart och hålla undan de bakom som jagade.

Kom sen in till växlingen igen och stack ut på löpningen i mina Asics Noosa skor. Sprang väl knappt en halv kilometer ut på löpningen vändbana när jag mötte Björn som flög fram mot segern. Jag tuffade på i min fart och det kändes helt ok. Fötterna var bortdomnade i början men det funkade att springa. Men sen när jag fick känseln tillbaka fick jag istället ont i tårna och skavsår. Oh well, fötterna kanske inte var återhämtade sen maran i de skorna. Men löpningen gick hyfsat, jag sprang på ut och visste att jag hade några i klubben bakom mig. Vid vändpunkten såg jag dem sen och hela vägen tillbaka ville jag springa på och inte släppa förbi. Sprang i mål på 1:04:20, plats 46 och fick en sockerfri Redbull av ColtingTrevligt triathlonlopp, men inte så mkt ”riktig” tävling av det hela, med all drafting på cyklingen. Men det var kul att köra årets första tri!

Sen samlade vi i klubben ihop oss och körde bort mot Hindås camping, där vi skulle bo över till nästa dag och nästa tävling. Det blev triathlonplaner och cykelmek, samt grillning på kvällen.

Göteborg Triathlon

Söndagens tävling var en olympisk distans, första tävlingen i Svenska Cupen 09. Det var alltså 1500m simning i en (iskall!) sjö, 40km cykling (4-varvsbana) samt 10km löpning (4-varvsbana). Det var skönt att vi både hann sova ut, käka frukost i solen, samt ladda i god tid innan tävlingen började. Motionsklassen blev duathlon istället, p.g.a vattentemperaturen som låg på 15.8grader. Men vi i tävlingsklassen skulle minsann simma! Ojoj….man skulle ha skaffat en sån dära gullig neoprensimmössa och öronproppar. Jag som trodde det var sommar.

Det var en häftig mass-start på simningen, då vi var ca 200 triathleter som startade samtidigt: seniorer och masters, dam och herr. Det var rätt skönt, för då kände man sig inte så ensam i början iaf. Det var svinkallt i vattnet och jag fokuserade rätt länge i början på att bara överleva och inte få panik när huvudet var i vattnet. Blev att jag körde tvåtaktsandning halva första varvet för att iaf ta mig framåt och samtidigt få luft och känna mig bekväm. Man simmade runt i 2 varv, runt stora bojar som var poweradeflaskor, men de var ibland lite svåra att se, så det blev nog en del sick-sackande i sjön. Tog mig runt de två varven, 1500m, men det gick inte fort, och jag var nog nästan sist upp ur vattnet. Sen var det en 400m jogg bort till växlingsområdet.

Ut på cyklingen och där var det 4 varv som väntade, out&back-bana med backe både i början och slutet. Jag var lite seg i början på cyklingen och hittade inte riktigt känsla eller rytm. Satt upp och körde en del och vågade inte riktigt ligga ner i tempobocken för det var hålig asfalt. Benen kändes också lite sega. Men så passerade Marcus mig på vägen tillbaka och peppade mig att köra på (Tack Marcus!). Och nu satte jag äntligen igång. Ner i tempobocken och trampade på bättre även om benen var lite tunga. Fick till rytmen bättre och bättre, blev att jag körde på som bäst ju mer tiden gick. Jag höll koll på de framför och hur det gick, om jag tog in eller ej. På sista varvet körde jag om Zandra från klubben som jag hade jagat hela cyklingen.Kom sen in till T2 och var lite stressad, visste att Adrian och Zandra var bakom men att det inte var så mycket marginal. Blev andra skor idag, och strumpor hade jag redan på sen T1, mina skavsår på fötterna var värda strumpor idag. Sprang ut och benen kändes väl rätt ok. Joggade på och det var kul att komma ut på löparbanan som också var out&back, då man nu såg och mötte alla och som man nu till och med kände igen, utan cykelhjälm! Men när jag sprang så fick jag då istället ont i magen. Den gjorde ont men jag kunde ju fortfarande springa, men inte så att jag kände för att maxa på liksom. Så jag sprang på där på 4varvsbanan, fram och tillbaka. Rätt så trevlig bana och lagom korta delsträckor, så det kändes inte så långt!

Joggade på och blev påhejad och hejade på de jag mötte. Zandra kom och passerade mig på andra varvet och Adrian sprang också förbi. Men jag körde mitt race och var nöjd med att jag sprang på i min takt. Benen var lite sega sista varvet, iaf i de små uppförsbackar som fanns (väldigt små!). Räknade ner varven och sen var jag i mål! Kom i mål under 3h, så det är jag nöjd med för en dag och helg som denna. Första tävlingarna på säsongen, två race på en helg och veckan efter marathon och obalans i kropp och sinne. Ja men nu känns det som att man är på rätt spår igen! Det ska bli spännande att köra fler triathlon snart igen, och när man är fräschare i ben och kropp! För jag gav inte allt i helgen, jag kan mer! =)


Sim: 00:35:13, plac 20
T1:00:01:46
Cykl: 01:19:04, plac 15
T2: 00:01:01
Löp: 00:59:41, plac 20
Totalt: 02:56:44, plac 20/20

Det var riktigt kul att träffa alla triathleter, funbeatare och träningsfolk under tävlingarna med! Så många härliga människor som också älskar triathlon och träning, och som förstår en ;)

>6-7 jun: Triathlontävling x 2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *