>Ljuset i tunneln!

Nu är jag hemma igen efter en helg på västkusten. Först en halvdag i Borås där jag var hos en specialist inom Postural Terapi, för att försöka reda ut mina problem med ryggen. Sen var jag hos syrran i Kungsbacka, för en lugn helg med promenader i skog och lek med systerbarnen.

Postural Terapi
Jag var alltså 3,5h hos Marcus Greus, som är en av väldigt få utbildade inom postural terapi i Sverige. Jag hade blivit tipsad av Pasi att gå till Marcus, då både Pasi, Colting och flera andra (bl.a Susanne Ljungskog) fått hjälp och blivit bättre av denna sortens träning och rehab.

Först gjordes en grundlig genomgång av vad jag tränat under åren sedan barnsben och mina eventuella skador och åkommor. Sedan togs foto och en analys gjordes av min hållning, mitt löpsteg och gångstil.

Sen följde en grundlig genomgång av alla de övningar som jag nu kommer att genomföra i min rehabträning framöver. Det var många övningar, och de såg inte mkt ut till världen, men jäklar vad de kändes!

Det handlar alltså om att använda hållningsmuskulaturen, alla små muskler inne vid bäckenet höften osv. Jag har starka stora muskler, ben och rygg, men just hållningsmusklerna är svaga. Det gör att jag är synbart sned i kroppen, och har obalans i kroppen. Ena sidan muskler är rätt mkt starkare än den andra. Så det var övningar som innefattade höftböjare och dessa muskler, och redan efter 1 timme, när vi tog paus för lunch, kände jag en trötthet i de musklerna.

Efter lunch fortsatte vi med övningar, fler och repetition av de gamla, för att få in exakt rätt teknik, som är superviktigt för att få till en balans i höften, så att man inte låter kroppen göra som den alltid gjort “fuska” där den är svag och använda fel muskler igen och igen.

Vi hittade alltså min svaga länk i kroppen. Det syntes otroligt tydligt under vissa övningar. Vissa övningar såg löjligt enkla ut men efter en del repetitioner klarade jag inte fler. Helt galet, men så otroligt bra att äntligen få reda ut VAD jag ska göra för att åtgärda detta. Att jag är sned i höften, sned i ryggen (muskulärt) har jag ju vetat länge, har alltid fått höra det hos naprapater och massörer. Men jag har aldrig fått nyckeln till hur det ska lösas. Det känner jag att jag har fått nu, och jag ser väldigt ljust på framtiden nu. Det kändes otroligt vettigt, hela konceptet!

Detta är inget som kommer att lösas över en natt. Men med regelbunden träning i några månader så ska vi nog få ordning på det! Redan efter de timmarna hos Marcus och alla övningar, så kände jag att rygg och nackstelheten släppte. Och detta utan att han ens rört min rygg eller nacke, ej “behandlat”, utan bara att vi tränat upp hållningsmuskulaturen.

Men jag var grymt trött i höfterna och i ryggmusklerna efteråt. Och jag har gått runt som en svagis hela helgen och känt träningsvärk i höfterna. ;) Men det tog iaf. Och nu ska det köras rehab. Har fått en hel pärm med alla övningar och ett träningsprogram, som ska köras varje dag (olika längd och intensitet per dag). Nu ska jag plugga in övningarna så att de sitter, och så att jag kör dem lika perfekt som i fredags!

Köpte även en riktigt bra triathlontidning på vägen hem. Triathlon plus, en brittisk triathlontidning (finns på bl.a pressbyrån). Massor med inspiration!

Jag är otroligt taggad, nu sätter novemberträningen igång snart! Starten för all träning inför nästa säsong! Startskottet blir imorgon, då jag ska träffa Coach P och återblicka träningsåret, smida planer för nästa säsong och träna lite ihop på gymet!

>Söndagsmys

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *