>Träna rätt muskler

Att min rygg är och har varit stel beror alltså på att jag är svag. Men inte svag i ryggen, som man skulle kunna tro. Nej smärtan och symptomen är i ryggen, men orsaken är svaga bål och hållningsmuskler. Kroppen är svag där och det blir extra belastning på andra muskler som till slut krampar. Och allt detta vet jag ju egentligen redan, men man blir ju orolig, och vet inte riktigt vad man ska göra, och vad som är rätt, när det gått så långt att det gör så ont.

Jag pratade med Marcus Greus igår, som jag var hos i höstas och fick rehabprogram av. Jag var svag då i hållningsmuskulaturen, och eftersom jag fortfarande får ont, så är jag inte tillräckligt stark. Tråkigt men sant. Men det positiva är ju då att det gäller ju bara att träna upp de musklerna, så jag får ordning på kroppen. Rehabträningen är nyckeln till all framtida hård träning!

Så nu har jag planerat in mer rehab i mitt program, och inser vikten av den träningen. Jag måste köra på en del nu i början, för att ens kunna träna nåt annat. Men sen när jag blir starkare kan jag nog dra ner rehaben till nån gång i veckan. Men nu är det rehab i mängder som gäller!

Så idag efter jobbet tog jag mig till SATS Hötorget, som har bästa PT-hörnan av gymen jag vet: störst yta och plats för både stretch och styrka.

Jag körde hela rehabprogram 1 idag, med 26st övningar och till slut en avslappningsövning för att få höften att slappna av och få ner svanken i golvet. Övningarna är en blandning av stretcher och styrkeövningar för höft/hållningsmusklerna. Det kändes ordentligt under styrkeövningarna: stand-up på bänk, och standup från bänk t.ex. Och utfall med höften fram och ryggmusklerna ihop genom att man håller händerna i nacken.

Avslappningsövningen på slutet tog en extra 10 min, men totalt blev det alltså 1h 40 min rehabträning. “Lugnare” träning, men så otroligt nödvändig för mig! Det gäller att hitta motivationen även för rehabträningen, och nu förstår jag hur mkt den betyder.

>1 feb: Dags för mera rehab

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *