Kosten är en viktig del i hur man mår och presterar. Det är ett gissel dock, för det gäller att hitta vad som funkar för en. Alla är olika. Här presenterar jag hur jag har ätit och vad som fungerar för mig. Inte sagt att det är det “enda” eller “bästa sättet” eller att det kommer fungera för någon annan, man får helt enkelt testa sig fram.

Ni som följt bloggen under våren kanske minns mitt inlägg om att gå “sockerfri”. Detta har jag nu kört sedan början på maj. Under Coltings Prologen fick jag nämligen tips av Jonas hur jag kunde ändra kosten och detta har jag sen testat med bra resultat. Mer primal mat.

Jag åt inte så mycket socker innan heller, men sen dess har det varit 0. Inget under dagarna, och inget på träningspassen heller. Bara under tävling. Och inget sug efter socker eller några återfall. Kroppen har känts som den varit nöjd med maten jag äter.

Resultatet har varit en stark och slankare kropp, jag har tappat lite i vikt och mår bättre. Det tog några veckor innan det började hända saker, men sen har kroppen känts i balans.

Jag äter, men slutar när jag blir mätt. Kroppen säger till och jag äter inte “bara för att”. Jag tycker ändå att träningspassen har gått bra trots att jag tränat på “låg energi”, och jag ser framsteg i träningen, så det måste ha fungerat på nåt sätt. Att köra på socker under tävlingen ger sen en extra “växel”!

Det som jag försökt följa är:
– så ren mat som möjligt, enkla råvaror, minimera e-nummer, tillsatser osv.
– inget socker eller snabba kolhydrater
– mer fett i kosten
– äta regelbundet

Här följer exempel på matintag under olika dagar:

En vanlig matdag:

Frukost:
– 3 ägg + ost (typ scrambled eggs)
– ca 160gr turkisk yoghurt + 15 gr kokosflingor + 20 gr valnötter

Mellanmål:
– 1 äpple

Lunch:
– potatis (ca 200gr)
– 2 ägg
– senapssill
– gräddfil

Mellanmål (uppdelat på 2-3 ggr under eftermiddagen):
– turkisk yoghurt + kokosflingor + valnötter (som frukosten)
– knäckebröd med bregott (mkt)
– 1 äpple/päron

Träning

Middag:
– ca 200 gr nötkött (eller lax)
– spenat + tomat + olivolja + balsamvinäger
– avokado
– potatis (ca 100-150gr) eller broccoli
– bea (eller creme fraiche)

En dag med morgonträning byts förmiddagen mot:

Frukost 1:
1 ägg

Träning (t.ex 60-90 min simning)

Frukost 2:
– smoothie på: solrosfrön, linfrön, 1 banan, 1 ägg, fryst frukt/bär t.ex mango, shiafrön

Frukost 3:
– turkisk yoghurt + kokosflingor + valnötter
– 1 äpple

Lunch och resten av dagen som vanligt.

En helträningsdag kan se ut som följer:

Frukost:
– 3 ägg + ost
– turkisk yoghurt + kokosflingor + valnötter
– 1 äpple + 2 msk jordnötssmör (kung markatta utan tillsatser eller socker)

Cykling 4-6 timmar effektiv tid (ute 5-8 timmar).

Under cyklingen:
– 1 äpple
– 30 gr jordnötter
– Vatten och resorb

Litet mellanmål direkt efter cyklingen:
– 1 riskaka med 10-20gr kokosfett
eller
– 1 riskaka med bregott och ost
– äpple med jordnötssmör

Middag (som exemplet ovan).

(Jag hoppar alltså över ett mål mat dessa långträningsdagar).

Andra exempel på måltider:
Eventuella mellanmål/kvällsmål (något av nedan):
– 2 riskakor med ost + bregott
– 2 ägg med kaviar
– 1 äpple
Eventuella efterrätter (något av nedan):
– hallon med vispad grädde
– 1-3 bitar mörk choklad (90%)
– chips (naturchips typ)

Jag ser inte detta som någon “diet” utan en livsstil, jag har hittat vad som funkar för mig. Jag kommer att jobba vidare på att tappa lite till i vikt, så att jag når min matchvikt för triathlon. Men sen blir det liknande mat men anpassat så att jag kan stå still i vikt.

Jag är nöjd med det jag äter och känner inte heller att “sen när jag är klar då kan jag äta detta, eller detta”. Maten jag äter är god och ger mig energi till att träna, men är också mindre än vad jag gör av med på träning (tydligen).
Känns inte som att man behöver snacka viktresultat, är inte siffran som betyder något. Det intressanta är att kroppen faktiskt har förändrats. Här kommer då en “före och efter bild”. Den ofördelaktiga förebilden kanske kan vägas upp mot en snyggare efterbild, haha :)
Före (väsby duathlon, 17/4):

Efter (kalmar triathlon, 31/7):

Nu vet ni hur jag äter under dagarna. Kanske kan ge tips och ideer till någon?

Primal kosten som funkar för mig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *