Igårkväll efter spinningen åt jag middag. Sen har jag inte ätit mer. Jag testar nämligen 36h-fasta som Colting förespråkar. Man kan köra 24 eller 36h fasta, och kör då från middag – middag, eller längre då som jag middag – frukost andra dagen senare. Jag tycker det är lite intressant och spännande hur kroppen egentligen fungerar och var nyfiken på hur jag skulle reagera utan mat.

Några av anledningarna till att testa fasta är enligt Colting:
– inga insulinnivåer vilket reglerar aptit och metabolism
– tillväxthormon, hgh, utsöndras i mer grad än annars
– bryta fixeringen vid mat och vissa livsmedel
– lär sig känna igen hunger, skilja detta från sug
Jag har ju egentligen trott och varit orolig för att jag blir en obstinat person om jag inte ätit något på 3h, och har kört med “många små mål regelbundet” sedan rätt lång tid. Jag äter ofta för att “hålla igång förbränningen”. Men jag vet ju också att jag körde många och långa pass i somras på cykeln utan mat, och det klarade jag ju. Det är intressant hur kroppen fungerar!
Men att nu inte äta nånting på över ett dygn, hur skulle det gå? Skulle jag somna på jobbet, stirra stint i oändligheten, snäsa av någon eller bara irritera alla? Eller skulle jag falla dit och bara frossa i mig mat?
Nu är det kväll och har gått 24h sen jag åt sist. Och jag är faktiskt rätt överraskad över hur bra det har gått ändå. Kroppen fungerar utan mat instoppad precis hela tiden.Och 24h är ju inte så himla lång tid ändå. Och på de där 36h som jag kör sover man ju 16h.
Jag har druckit vatten, ramlösa, 2 koppar kaffe under dagen, och lite te nu ikväll
Mina reflektioner under dagen har varit:
– Jag har inte varit speciellt hungrig och aldrig vrålhungrig, utan bara känt lite hungerkänsla i magen framåt kvällen
– Det har känts som jag varit mer “skärpt i sinnet” under dagen. Inte gäspat en enda gång, ingen matkoma, ingen riktig trötthet. Jäkligt pigg och alert.
– Det har varit lätt att undvika godis, kakor och allt som finns på jobbet. Inget sug, blodsockret har ju varit iaf konstant lågt.
– Det gick bra att simma ett pass ikväll. Körde 45 min simning, lite medelhårt.
– Jag har varit riktigt snäll idag, inte snäst av någon! Blev arg på mitt skåp på badhuset som inte ville stängas men då påminde jag mig själv varför jag kanske var lite överdrivet känslig ;) Sen var det bra med det.
– Kommentar på jobbet, ca kl.15 “Va? Du bryter ju ner dina muskler, ät nånting nu!”
Nu är det kväll och jag har lite “tom i magen” känsla, men jag är inte så hungrig att jag MÅSTE äta nåt. Jag drack lite mer vatten och nu ska jag sova. Imorgon bitti blir det frukost igen och experimentet är avklarat för denna gången. Men det lär nog testas fler gånger! (Jag ska bara överleva natten utan mat!! Oh no)
Dagens simpass kördes på Polisbadet (Kronoberg) för första gången, detta hittade jag på:
Insim 400m.
8×25 fart 1-4
2×200
8×25
4×100
8×25
Totalt: 1800m, 45 min.
En dag på fastande mage

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *