I måndags började jag veckan med lite dubbelspinning igen. Rutiner är bra! Idag föll det sig så att det råkade bli två pass med Tabataintervaller. Vad kul, jag som inte fallit för trenden än, nu var det dags att testa.

Första passet var ett bra cykelinspirerat pass som vanligt, och det var bara att köra på. 55 min blandat backar, sittande tempo med ruscher och så då två block på 5 min vardera med Tabataintervaller utspritt under passet.
Tabataintervaller är korta intervaller där man kör set om 8st 20sek “all-out” och 10 sek vila, så totalt 4min tufft arbete. De har utformats efter en studie av japanen Tabata, som visade att sådan intervallträning ökar den aneroba förmågan och det totala syreupptaget (VO2 max).
Jag tyckte de var perfekta! 20 sek är kort nog att man mentalt ska fatta att man kan gasa på max, och de 10 sek känns kortare och kortare och man hinner inte riktigt ner i puls. Men de är tuffa, och roliga!
Sen på nästa pass var det jumps-instruktören från förra veckan. Men idag fick han bättre betyg av mig. Jag var lite skeptisk i början får jag väl erkänna, men vi körde iaf ett helt annat upplägg än passet före.
Här var det uppvärmning och jobba upp pulsen lite lugnt under 30 min innan vi ens skulle komma till intervallerna. Det skulle kännas lätt och enkelt, och det gjorde det. Vi byggde upp förväntningar inför intervallerna och det var rätt intressant ändå!
Sen körde vi här 2 block med 8st Tabataintervaller. Och när man laddat så länge för de var det ingen tvekan om att man nu körde på max! Inget att spara på! Instruktören som jag varit tveksam till blev nu riktigt bra. Han var grym på att peppa och nästan röt åt oss att kämpa på. Det blev en otrolig stämning där inne och vi körde på som tusan.
Jag hade bilder från slitet under Vätternrundan i huvudet. När jag sista 9 milen slet för att inte tappa hjulet på den starka killen som jag körde tempo med. Alla bilder flashade förbi, jag kämpade på och fick upp pulsen högt. Fan vad härligt!!!

Puls under passen:
1: 136/166
2: 135/173

2 timmars bra spinning, och roligt att prova på lite nya grejer. En skön känsla spred sig i kroppen. Jag gillar att tänka på att jag har en stark motor där inne, jag ÄR grym på att cykla. Och jag kan pressa det ur mig när jag behöver. Viljan är stark!
Tabataintervaller kan man köra i all möjlig konditionsträning, t.ex. på vanlig motionscykel
Tabataspinning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *