Här kommer statistiknördens sammanfattning av året som gått. Det är nytt år, man vill planera och se framåt, vilket är viktigt för motivationen. Men det är minst lika viktigt att stanna upp och se vad man har åstadkommit under året. Inte bara jaga mot nya mål, men uppskatta de framgångar man haft, lära sig av motgångar och göra saker lika bra eller bättre! Det finns inga misstag i livet, det finns bara lärdomar!

Året började med sim och trainer/spinningfokus med förhoppningar och mål för året uppsatta. Men så på min födelsedag den 9 jan slog skadan till. Jag fick ont i höften/låret efter ett brickpass och detta spred sig sen upp till en stel rygg under månaden som gick. Det blev fortsatt fokus på sim och spinning, det som gick, och sen mycket rehabträning och massage. Jag köpte också en ny cykel – en triathloncykelsom jag såg fram emot att använda när utesäsongen kom igång.
Februari kom och jag fortsatte stenhårt med min rehab och försökte få ordning på rygg och kropp så att jag kunde träna. Fokus låg också fortsatt på spinning och simning. Nu fick jag flytta in min blogg här på Runners World när Runnersworld.se lanserades. Jag fick också lite ”egotid” i media, såsom skriven om i Fitness Magazine samt om innetriathlon i Metro. Var konstigt att åka tuben till jobbet och se sig själv i tidningen ;)
Jag började sen smått med löpning och körde korta pass såsom 1-2km för att komma igång igen. Det var mycket gymträning där jag spinnade, körde bålstyrka och rehabträning, och lite yoga också!
I mars fortsatte jag med långspinningar, bl.a en vasaloppsspinning på SATS. Roligt! Men jag hade också någon sorts svacka här med trötthet. Senare i mars blev jag rättkrasslig, fick nåt virus med halsont och hosta, och träningen drogs ner rejält under 2 veckor.
I slutet av månaden kom jag igång lite lätt med träningen, precis i tid för att sen åka till Mallorca och träna. 2 veckors träningsläger med Camp Mallorca! Massor med cykling, lite löpning och en del simning. Fick ihop knappt 110mils cykling och kom hem mycket starkare!
Körde lite löpning och körde sen Väsby Duathlon. Dock hade jag fått lite bortdomnade fotsulor under cykellägret på Mallis, och efter Duathlonet fick jag känningar i ländryggen. Mer rehab, mindre löpning, mer cykling igen. Fortsatte med cykling hemma, ut på Färingsö.
Körde sen Prologen med Colting & Co. 80 mil under 5 dagar från Borås, ner till skåne och tillbaka. Det var här jag insåg att om jag sliter så kan jag köra fort. Och så fick jag lära mig att tappar man klungan så får man cykla själv! Men jag blev stark, och jag hade cyklat mycket. Under hela april månad fick jag ihop 200 cykelmil. 
Efter Coltinglägret bestämde jag mig sen för att köra sockerfritt resten av säsongen. Inget socker/snabba kolhydrater till vardags, och ingen snabb energi under träningspassen heller. Cykelpass på vatten, nötter och äpple blev min melodi!
Jag fortsatte med cykelpassen hemma, på helger och lediga dagar. Löpningen gick det sämre med. Jag kom aldrig riktigt igång och hade problem med ryggen. Efter möte med ryggspecialiserad PT, läkarebesök och magnetröntgen så tog jag sen beslutet att helt ställa in löptävlingar såsom gbgvarvet och stockholm maraton. Jag hade nämligen några små utbuktningar på diskarna på ryggraden, samt ett litet, pytte, diskbråck i nedre ländryggen. Kanske det som känts efter duathlonet i april. Det blev alltså ingen löpträning alls, och rehab i mängder.
Men cykling och simning kunde jag fortsätta med, så det blev det i mängder!  Jag skippade sthlm maran, men skrev en artikel om den nya banan i RW. Det kändes lite trist att inte köra den, men jag visste ändå att jag tog rätt beslut. Istället för att deppa, åkte jag på ett jättebra triathloncamp med Lanttosisters. Vi åkte på Ted Ås Kalmar Triathlon Camp. Det blev cykling på nya tempocykeln, lite lugn löpning (för min del) och simträning, och så en tredjedels IM sista dagen. (Och jag som inte kunde springa, hmm).

 

Sommaren fortsatte sen med cykling varenda helg, antingen med sällskap eller själv, och många mil varje gång. Cyklingen var rolig! Jag körde intervallpass ibland, tempopass med hofvet, men mest var det egenpass och mkt distans. I juni var det dags förVätternrundan, där jag drämde till och kom in på sub-9 som var planen! Sjukt nöjd och otroligt förvånad över hur min nivå på cyklingen höjts.

 

Hemma sen igen och bara 40 dagar kvar till Kalmar Triathlon var det dags att sätta igång med löpträningen igen. Det blev väldigt lugna pass, några i veckan mest för att få igång löpkroppen igen. Men mest blev det cykling, varje helg.

 

Veckan efter VR var det midsommar. Då cyklade jag natten till midsommar runt mälaren med ett gäng starka cyklister från happymtb. 20 mil under natten, coolt och sådär härligt galet! Och jag hängde med. Inte lika starka ben som under VR, men helt ok.
I juli hade jag några semesterveckor = eget träningsläger. Fortsatte med bra cykling, tempocykling ute vid Angarn, solocykling på Färingsö. Och så körde jag mitt enda långpass på året, 20km, 3 veckor innan Kalmar.  Det blev också mycket simning ute i Källtorpssjön. Bra träning och jag hade köpt en ny våtdräkt som kändes mkt bättre än den gamla.

Sista veckan innan Kalmar spenderades på Öland. Då blev det lite mindre träning och mer uppladdning inför Kalmar Triathlon. Jag var så taggad och på att jag nästan trodde jag tappat formen, som vanligt alltså! Körde korta löppass, superkort simning i det iskalla havet, och skaffade mig en ny hjälm: tempohjälm för att bli ännu snabbare på cyklingen!
Så kom dagen för mitt uppsatta mål: Kalmar Triathlon! Jag hade en riktigt bra dag på det stora hela och lyckades med mitt mål att kapa en timme till på min tid. Fick ett lyckorus som inte går att beskriva!

Jag tog lite vila, körde rehab som återhämtning, satte igång att cykla rätt snart igen. Fokus låg dock sen på aquathlonträning: löpning och simning. (Men ändå massor med cykelträning). Körde favoritens triathlon, en sprinttriathlon. Ville dock ha ett rejälare träningspass så jag passade på att cykla både dit och hem.
Körde sen Sala halv-IM, där jag hade en grymt bra dag och persade på distansen med 1h 20 min sedan sist jag gick i mål (2008). Jag kände mig lätt och stark och hade roligt hela vägen! Dagen efter jobbade jag som teamleader för Sthlm Triathlon som kördes mitt inne i Stockholm. Roligt att det blev en sån fortsatt succe med tävlingen!

I början av september körde jag och Helena multisporttävlingen ÖtillÖ. En av de roligaste utmaningarna för året! En sån känsla att springa över stock och sten och sen kasta sig i havet och simma till nästa ö. Häftigt! Vi kom inte hela vägen imål men fick en riktigt rolig dag! Blir klart sugen på att testa igen!

Sen blev det vilovecka igen innan sista säsongsträningen körde på innan sista tävlingen för året. Blev mycket cykling igen på helgerna, simning, löpning och lite trainer i veckorna. I slutet av september åkte jag till Spanien för att köra Challenge Barcelonai början av oktober.

Skönt att komma till värmen, cyklade lite nån dag innan tävlingen, laddade upp och körde sen en grymt rolig tävling! Det var varmt, annorlunda bana men så otroligt roligt ändå! Grymt nöjd ändå även om jag inte förbättrade tiden, kom dock i mål på jämna 12:00:00. En 2a plats i min klass, och en bra säsongsavslutning!

Sen har vintern blivit vilomånad, kom-igång-igen månad och en liten nedgång i träningen. Det känns att jag har haft en lång säsong och kroppen och knoppen behöver ta igen sig! Nu är det dock dags att sätta igång igen, jag har vilat nog! Jag är redo för nya äventyr, men är otroligt nöjd och glad med 2010. Det blev ett toppenår!
Inte nog med att träningen gick super, så är jag väldigt glad för alla härliga vänner jag har kunnat träna med och lära känna under läger, resor och vanliga träningspass. Jag har haft glädjen att umgås med både gamla och nyfunna vänner! Tack! Ni är guld värda :) Tack också till bästa coach Pasi Salonen som hjälpt mig för andra året i rad. Din motivationshjälp och peppande har hjälpt mig så mycket!2010Träning

Total tid: 36193 min = 603 timmar
Snitt: 11.6h/vecka (jmf 2009: 10.1h/v)

Löpning sträcka: 529km (jmf 2009: 1424km)
Cykling sträcka: 6956km (jmf 2009: 3277km)

Träningen uppdelad såhär ca:
Simning: 97h
Simning OW: 7h
Sim totalt: 104h

Cykling: 237h
Spinning: 82h
Trainer: 10h
Cykelträning totalt: 329h
Löpning: 45h
Triathlontävling: 30h
Övrigt (aquathlon, styrka, rehab, osv): 95h

Träningsmängd per månad
Tävlingar/utmaningar
Lopp/läger och utmaningar 2010, i tidsordning
Camp Mallorca – träningsläger 14 dgr
Väsby Duathlon –1:21:20
Colting Prologen – 5dgr cykling, 80 mil
Kalmar Triathlon Camp – 4dgr triathlonläger
Vätternrundan – 8:49 (12e tjej)
Kalmar Triathlon – 11:18:28
Favoritens Triathlon
Sala Silverman HIM – 5:10:02
ÖtillÖ – DNF (7000/10000m sim + 30/55km löp på 8:30)
Challenge Barcelona IM – 12:00:00 (2a i W25-29)
Under 2010 har jag bl.a:
– Gått från att vara medelmåttig cyklist till topp 3 cyklist på IM distansen på SM iår, samt 12e bästa dam i VR
– För första gången kört 2 IM triathlon på samma säsong (kört 5 triathlon totalt iår)
– Klättrat på den officiella IM-listan från 73e plats till 48e totalt. På endast cykeldelen ligger jag på 16e plats totalt.
– Blivit lite bättre simmare. Blivit grymt mycket starkare på cykeln och med det också lite snabbare på löpningen även om löpträningen minskades till en tredjedel jämfört med 2009. Cykelträningen ökades dock med 100%!
PR:
Har putsat ordentligt på mina PR! Både cykling och triathlon IM/H-IM blev riktigt lyckade i år! Då jag inte kunde springa som vanligt skippade jag löploppen helt i år. Jag bättrade mig dock på IM-maran ändå!PR Triathlon:
IM: 11:18:28 (målet var under 11:31:42, en timme snabbare än 2009)
H-IM: 5:10:02 (en förbättring på 1:20:00 sen 2008, DNF 2009)
VR: 8:49 (målet var SUB-9)
PR Löpning tid:
IM-marathon (efter sim + cykling): 4:32 (jmf 2009: 4:46)
Alla mina gällande PR finns inne på min Resultatsida på KarinTri.com.
Det var mitt 2010. En grymt bra år trots en del motgångar!
Gott nytt år, nu ser jag fram emot 2011!
2010 – En träningsårskrönika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *