Idag var första gången jag var på spinning igen efter att tränat mycket cykling ute på Lanza för nån vecka sen. Och vilken skillnad det är mellan cykling och spinning. Om jag inte tänkt på det innan så märktes det så otroligt idag. 
Jag kände mig oförskämt stark och kände att jag måste lasta på mkt belastning för att få till nån vettig träning här, och så tänkte jag på hur enkelt det kan vara att köra för lätt på spinning, och inte få till den där bra träningen.
Jo visst, spinning är ju bra som träning, om det handlar om att välja mellan att inte träna alls eller att spinna. Men det är mils skillnad från riktig cykling. 
Jag var iaf halv-på iaf i början av passet, men ville komma igång. När sen högtalarna var sönder i salen, så att halva salen inte hade nåt ljud, blev jag rätt irriterad. Irriterad på SATS som man betalar dyra pengar till varje månad för att träna, och som sen inte sköter sina lokaler.
Så det kändes lite som att köra bredvid ett pass idag, jag försökte köra på, men kunde inte fokusera till 100%. Störde mig mer på folk omkring (eftersom jag inte hade nån musik hörde jag bara en massa folks (överdrivna?) flåsande), och allt snackande i pauserna. Jag ville ju träna! Och träna hårt!
Och så tänkte jag på spinning versus trainer, som jag pratat om med Ted på Lanza. Jag fick mkt information på lägret, jag frågade tusen frågor och fick många bra svar. T.om så att jag blev tilldelad “årets svamp”, för att jag var frågvis och kunde suga upp all träningsinfo jag kunde från coacherna! haha
Anyways. Det Ted sa om spinning vs trainer är att trainer/testcykel med mått på antal watt som man trampar är klart det bästa. Så att man ser hur mkt kraft man kan få ut ur benen. Ted har i vinter kört testcykel i garaget med vantar och skoöverdrag på, men med öppen dörr, för att få in kall luft och minska värmen runt omkring en, för att slippa onödig överhettning. 
Det är väl det som är det dumma med spinning. När det blir så pass varmt i salarna, och kroppen värms upp så höjs ju pulsen bara pga detta. Man TROR att man tränar på hårt, för pulsen är hög och man svettas ju massor och blir trött. Men har man ingen wattmätare och ser hur mkt effekt man egentligen får ut, är det nog lätt att man inte kör särskilt hårt och får träningseffekten i benen.
Jag blir varm när jag kör, och jag försöker alltid ha så lite kläder som möjligt på mig under spinningpass just för att inte bli varmare än nödvändigt. Sen finns det ju vissa som klär på dig ännu mera, på med allt från långa tights, långärmat till långa strumpor. Då blir man ju lätt mkt varmare och “tror” man tränar hårdare än vad man egentligen gör. 
Jämför själv en riktigt, riktigt varm dag när man springer ute. På med mkt kläder, överhetta dig själv. Vad händer? Kan du ta i så mkt som du brukar med samma puls?
Det är detta man menar när man jämför puls vs watt-mätare. Pulsen är inte alltid sann, den påverkas av mycket, allt från dagsform till vätskebrist och kroppsvärme. Watten däremot, den är vad den är.
Nä, ska man bli bra på cykling, då är det cykling ute som gäller. Du kan inte fuska med motståndet, utan bara nöta på. Träna hårt och få resultaten. Spinning kan vara riktigt grymt och kul, och ok som komplement, men att bara köra spinning och sen tro att man kan cykla, är nog att lura sig själv.
Dagens spinningpass var iaf 90 min, och vi körde intervaller som vanligt: 6x1min, sen 10st styrkeintervaller a 15sek, och sist en intervalltrappa på 2-4-6-8-6-4-2 min. Kändes easy, även om jag lastade på massor med belastning och trampade på. Puls: 144/166 (om det nu säger nåt, med tanke på hur varmt det är inne).
Jag gillar Disco-Glenns pass. Men jag ser fram emot att cykla mer! Och det ska det bli, nu väntar cykelläger på Öland!
Ps. Wattmätare. Det vore nåt att ha till cykeln det! 
Spinning suger

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *