Det är inte för inte jag kallas simdiktatorn i poolen. Men det är inte bara jag som kör hitte-på-regler, det finns faktiskt en del oskrivna regler som gäller i poolen. Oftast räcker ju sunt förnuft en lång väg, men det finns vissa saker som kan vara bra att känna till. Så att du vet när nån kittlar dig på fötterna vad hon eller han försöker säga!
Som simmare gäller det att vara lite lyhörd. Man ska observera och respektera pace och träningsrutiner bland andra simmare i deras bana – speciellt när man simmar “runt” i banan, och särskilt när man kör pass ihop. Undvik agerande som kan störa dessa rutiner, och du håller dig vän med simmarna och får ett trevligare simpass!
Här kommer listan:
– När du hoppar i en bana, dyk eller hoppa aldrig i precis när folk kommer in för vändning. Vänta tills de har vänt och det är fritt.
– Skjut ifrån under vattnet. Detta minskar vågorna som du gör som de mötande simmarna får mot sig.
– Långsammare simmare som ska starta ett set ska vänta till de snabbare simmare i banan har passerat. Dvs. Kasta dig inte ut precis framför en snabbare simmare som kommer in för vändning, du blockerar och han/hon kommer få simma om dig alldeles strax. 
– Långsammare simmare kan starta nästan precis bakom en snabbare simmare i gruppen, då man förlänger tiden det tar innan den snabbaste längst fram kommer att simma ifatt den långsammare längst bak i “tåget” och varvning sker.
– Simmare som vilar vid kanten ska trycka ihop sig vid ena sidan av banan, och låta de andra som simmar ha fritt rum att vända/voltvända vid kanten.
– En simmare som joinar en bana ska välja bana efter farten som hålls i den banan, och inte efter antalet simmare i banan. Alltså: simma tillsammans med de som är lika snabba som du. Simma inte i supersnabb-banan bara för att det finns lite mer plats där, om du inte är supersnabb.
– Är man bara 2 i en bana kan man dela upp den mellan sig så att man simmar bredvid varanda, på var sin sida. Men så fort en tredje person hoppar i måste man återgå till rundsimning. Alltid högervarv (motsols), precis som trafiken.
– När du simmar ifatt simmaren framför och vill passera: markera att du vill om genom att röra lite lätt vid dennes fötter. Simma om, om du befinner dig i mitten av längden. Är du nära vändningen gå utanför simmaren, gör vändningen och passera genom vändningen. 
– Du som känner nån som markerar på dina fötter att de vill simma om: börja INTE simma fortare för att motverka omsimningen. Det är ett effektivt sätt att skapa sim-ovänner. Håll farten bara. Om du får fot-tafs precis innan vändning, gör ett kort litet stopp vid kanten (höger sida) och låt simmaren bakom passera i vändningen.
– Om du INTE har tänkt passera simmaren framför, TAFSA då INTE på fötterna hela tiden. Detta stressar personen framför och förvirrar då det markerar omsimning.
– Kör du i set med ett gäng, så anpassa startordningen efter era farter. Blir du hela tiden ifattsimmad av personen bakom och inte ligger i fas med den framför så gå ner i ordningen. Kör du dock bara precis/knappt ifatt någon eller väldigt jämnt med de framför eller inte klarar att gå om: anpassa starttiden så att du ger personen framför mer rum så du inte simmar ifatt. Vanlig starttid mellan simmare är 5 sekunder.
– Drar man “tåget” i ett set, alltså ligger först i gänget MÅSTE man hålla starttiderna. Håll koll på klockan och simma rätt distans. Andra i gänget kan räkna antal set och sånt. Men håll starttiderna, annars kommer det påverka alla andra bakom dig och vissa kanske inte orkar om man “råkar” starta 5 sek före utsatt tid osv. Och de bakom dig kommer kanske aldrig hinna säga till, då du startat innan de kommer in (om man är många i tåget).
– Stå inte i vägen för klockan (alla simmare “pratar” med klockan under passet)
– Håll tå och fingernaglar korta
– Ingen armbandsklocka på
– Sparka eller svinga inte in armar och ben på andra banor än den du simmar i
och slutligen:
– Håll lite uppsikt över vad som händer i din bana
Följer man dessa regler får man garanterat ett trevligare simpass!
Är det något jag glömt, som listan borde kompletteras med?


Simvett och etikett

3 reaktion på “Simvett och etikett

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *