Under årets största triathlon event i Kona visar alla upp sig. Massa nyheter om nya cyklar och prylar man bara måste ha. T.ex. Specialized nya värsting Shiv, som vinnaren Craig Alexander nu cyklade på och kapade 13 min på sin egen bästa Hawaii-cykel-tid. (Men det kan också berott på hans förändrade träningsupplägg).

Prylnyheter i all ära, det fanns även en annan nyhet som lät intressant: Från och med nästa år ska man kunna ta sig till Kona på ännu ett sätt, förutom kval eller lotteri. De som kört 12 st WTC Ironmans skall nämligen kunna få (köpa) en plats till Hawaii!

Det är World Triathlon Corporations nya chef Messick som under denna Ironman Talk pod-cast intervju berättar om nyheten.

“Starting in 2012 we’re making two pretty substantial changes to that [the lottery].  The first is that for athletes who have are serious triathletes who have done twelve or more full’s in their career and are still racing, we’re going to guarantee them a chance to race Kona.”

Så det gäller alltså att köra 12 st WTC Ironman och sen får man köra på Hawaii! Men även om man kört många redan verkar det kunna ta lite tid ändå. Antal platser för detta är ju begränsat, och de kommer att beta av alla som är intresserade, och med de som kört massor med IMs först.

“It might take a little bit of time for us to be able to cycle them all in, but we feel that you should have an opportunity to race Kona once in your lifetime.  If you’re a serious triathlete, if you’re serious about the sport, you’re dedicated, you’re loyal, and you just happen to not be fast.  I believe that being a serious long term triathlete and demonstrating by doing twelve or more full’s, that you deserve it as much as people are who are super quick.  So part of our lottery slots are going toward those people.”

Så vad tycks om denna extra väg in till Kona? Jag tycker det är bra, då det bara påverkar lotteriplatserna ändå. Men kommer det vara samma mystik kring Kona sen då, när alla faktiskt kan ta sig dit, förr eller senare? Det verkar iaf vara en helt otrolig upplevelse, och att fler age-groupers då får chansen att köra där, låter bra tycker jag!

Mina alternativ just nu är då:
– bli ca 80 min snabbare än mitt PB (från 11:18 till typ 10:00 då)
– vänta tills jag är 35 år och bara vara typ 30 min snabbare?
– vänta tills jag är 40 år och bibehålla min exakt nuvarande form
– köpa en lott och hoppas på tur i lotteriet
– köra totalt 12st Ironman-branded IMs – alltså bara 11 ironmans till!

Det är rätt många alternativ jag har! Och nu kanske det blev lite, lite större chans att jag också en gång i livet får uppleva Ironman Hawaii! Det gäller bara att vara konsekvent, och träna och tävla! Mycket!

(Smart ekonomiskt drag av WTC att binda triathleterna till sig, att man då “måste” hålla sig till deras tävlingar. Fast det är klart, för att köra Hawaii annars med måste man ju köra IMs.)

Bara 11 Ironman kvar då

2 reaktion på “Bara 11 Ironman kvar då

 • 23 oktober, 2011 kl. 13:43
  Permalänk

  Själv tycker jag att lotteriplatserna ska bort. Finns det andra idrotter där man kan kvala till VM genom att vinna ett lotteri??!!! I oktober i år var jag i Kona och råkade bo på samma hotel där några representanter för Ironman Europa också bodde. Vi pratade en stund och jag tog chansen för att fråga det med lotteriet. Om de pratar mycket om att denna tävling tituleras som VM hur är det möjligt att folk kan vinna en startplats!? De spelade som att de inte fattade min fråga och bara bytte ämne. Det handlar självklart om pengar. Har man bara pengar och tur då kan man komma långt, det är en känd historia. Så bort även med fällan om kör du 12 IM kommer du till Kona…kostar mindre att köpa flygbiljetter dit och betala hotell :-)

  Svar
  • 24 oktober, 2011 kl. 11:54
   Permalänk

   Jo klart det är lite konstigt med hela “bakvägen in”. Men så är det ju ett VM för Ironman, alltså märket, inte ett VM på riktigt. Och själva Kona grejen är ju speciell eftersom triathlon som sport “uppfanns” där på 70-talet. Men du har ju rätt, har man pengar kan man få plats. Det säljs ju såna fundraising platser på e-bay för tusentals dollar som man kan köpa. Det är lite skumt, men Kona är nog mer än ett “VM” för många triathleter, det är ju lite magiskt.
   Men om de nu ska ha nåt alternativ till kvalande, då tyckte jag att belöna age-groupers verkade bättre än bara slumpmässigt skicka dit 200 atleter via lotteriet.

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *