Igårkväll var det dags för simning igen. Mot-säsong-2012’s andra simpass, och det var med Micke och gänget ute i Vårby. Det hade varit en lång dag då jag började dagen med morgonpromenad med Sara, och hann med en liten powernap efteråt. Var dock så trött så jag hann med ännu en powernap sen på kvällen innan simningen. Alltså att sova blir aldrig ute, det är lika skönt alltid!

Så jag var rätt pigg när jag kom ut till Vårby för simpasset. Kanske också lite förvirrad då jag hälsade med ”gomorron” när jag kom fram, haha. Men det är ju faktiskt mörkt både morgon och kväll, hur ska man hålla koll på allt?

Dagens pass var ett test av öppningsfarten. Vi skulle träna på att hitta vår toppfart. För det är bra att öva upp den farten också, även om man inte kommer köra den under alla 3860m under en IM-simning. Men det blir lättare sen att behålla farten när volymen på simpassen sen ökar. Och så kan man fokusera på teknik när man har farten i kroppen.

Huvudserien var 4x100m, där första 50 skulle vara progressivt 1-4 och sen sista 50 all-out på varje hundring. Alltså:

 1. 50 lätt – 50 max
 2. 50 kondition – 50 max
 3. 50 hårt – 50 max
 4. 50 max – 50 håll farten alternativt överlev!

Målet var alltså att förbättra första 50ans tid på varje hundring. Mellan dessa hundringar körde vi sen teknikövninar såsom dubbelarmtag, andningsbelastning, taglängder och så lite fjärilssim på det.

Det var riktigt kul att simma! Att köra på lite och bli klockad tid, det sporrar. Man skärper till sig och får verkligen ”känna” vilken fart och intensitet man kör, och sen sätta samman det med tiden det ger. Det kan vara svårt annars att veta om man känner rätt, går det snabbare nu eller ej?

Det kändes iaf väldigt bra att simma, för att vara ett av mina första pass på länge. Jag har ju lite dålig koll på mitt PB på 100m, men jag tror jag var nära det idag. Kanske t.om slog det. (Brukar inte ta tid på maxade 100-ingar så ofta). Vet att jag brukar simma som snabbast ca 1:40 (?), och har kört på 1.18 en gång men det var med fenor. Jag är sjukt mkt snabbare med fenor än utan!

Så här var mina tider på 100ingarna: (första 50m/totaltid):
54,9/1:43,1 – 49,8/1:38,1 – 47,5/1:39,3 – 45,0/1:36,6

Lyckades att sänka tiden på alla första 50:or! Nöjd!  Om mindre än ett dygn blir det simning igen!

Toppfartsträning

2 reaktion på “Toppfartsträning

 • 21 oktober, 2011 kl. 18:08
  Permalänk

  Kul att se dig och snyggt jobbat!
  Körde ett truckarpass idag och shit vad det kändes sedan all-out igår…
  /A

  Svar
  • 24 oktober, 2011 kl. 11:50
   Permalänk

   Tack detsamma! Grymt bra jobbat, du höjde väl PB:et flera ggr?

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *