Ikväll har jag varit hos Pål Török för trainertest på CompuTrainer. Ett riktigt intressant test, där man kan se väldigt mycket saker om sin cykling. Att cykla är väl bara att trampa, eller? Och trampa hårdare/snabbare? Nja, det finns mycket att lära och mycket att effektivisera för att bli en bättre cyklist.

På CompuTrainern kunde man se förutom watt och puls, även ett värde på hur effektivt rundtramp man har, hur effektivt benen rör sig, samt i vilken vinkel man har som störst kraft i trampet.

Vi började med lite cykelmek och kalibrering och sen uppvärmning, av både mig och trainern. Jag trampade på och fick upp värmen lite och laddade för testet. Det kanske hade varit bra att ha helt fräscha ben inför testet, men jag kom ju på igår att jag kanske skulle ta det lite lugnt på Nike konventet, så körde ju iaf bara 2 spinningpass igår!

Sen var det dags för testet som var en 30 min Time Trial. Målet var alltså att köra så hårt men samtidigt också så jämnt som möjligt under hela intervallen. Och 30 min intervall är rätt långt! Jag var lite osäker på vilken nivå jag skulle lägga mig på, har ju lite koll på vilken puls jag brukar köra kortare (typ < 14 min) tröskelintervaller på, då ligger jag runt 160 i puls, oftast inte över.

Nu körde jag igång och var peppad. Öppnade nog lite hårt, men körde mycket på känsla. Fick igång flåset och trampet, och körde på. Låg på 90 i kadens rätt jämnt, och låg på samma watt. Pulsen låg runt 160 i början. Jag körde på och höll fokus. Tänkte tävling. Tänkte Kalmar. Tänkte stark på cykeln, cyklade om många i tanken. Låg i omkörningsfil.

Trampade på och watten höll sig jämn och fin. Dock halvvägs började pulsen hoppa upp. Låg nu istället på 167 helt plötsligt, och jag jobbade på. Tänkte bara “Fokus, Karin!”, jag kan det här. Håll i. 15 min av mitt liv, det är ingenting. Det är sista kilometrarna i 180km cykling på en IM. Jag trampade på, pulsen gick upp lite till mot slutet (max 175), men minutrarna tickade ner och jag behöll min watt hela vägen. Det var pannben på slutet, för nog hade jag öppnat lite hårt, men jag vågade trycka på hela vägen och se hur det gick.

Jag är riktigt nöjd med min intervall och testet. Sen under nedvarvningstramp gick vi igenom och analyserade min data. Jag fick en del tips om hur jag kan förbättra mig och effektivisera mitt rundtramp. Jag har tydligen ett normalstarkt/effektivt vänsterben och ett superstarkt högerben. Skulle jag haft två högerben skulle jag varit oslagbar, haha! ;)

Jag fick även ett träningsprogram för de kommande veckorna, och så får jag sen göra ett nytt test om 5 veckor och se om det går på rätt håll! Det var riktigt jobbigt, men också väldigt intressant. Och så känns det ju helt ok några minuter efteråt, när pulsen gått ner lite, då mår man toppen igen! Man KLARAR ju det. Det sitter så mycket i huvudet. Kul var det!

Blev tyvärr inga bilder ikväll, men här är en annan trainergång

Trainertest

4 reaktion på “Trainertest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *