Okej, nu har jag varit ute och cyklat igen, och denna gången solo. Då har jag massor med tid att fundera och ju lägre energinivån faller, desto mer irriterad blir jag. Så här kommer en cykelskola, som verkligen behövs har jag märkt! (jag har bevis!)

Så här kommer cykelskolan. Eller ja, iallafall den allra viktigaste regeln man ska veta när man cyklar:

En riktig cyklist hälsar på andra (riktiga) cyklister!

Detta är den viktigaste regeln i cyklisternas 101. Något som borde vara lika självklart att lära ut när alla newbees köper cykel och börjar cykelträna. Lika naturligt som att man får hjälp med vilka skor man ska ha, hur man klickar i pedalerna, att hjälm alltid ska vara utan skärm, och att vita strumpor är självklart. Cykelbutikerna borde också snabbt säga, ja förresten: glöm inte att hälsa!

Du behöver inte ens släppa handen från styret om det känns svårt. Det räcker att bara lyfta och vinka lite med vänsterhanden, eller se på cyklisten du möter (som vinkar) och ge en liten nick. Sådär. Du har hälsat!

Jag hälsar på alla cyklister jag möter, dvs. de som är ute och cykeltränar OCH har hjälm. Har man ingen hjälm är man idiot (enligt min åsikt) och förtjänar inte att hälsas på. Det är ett subtilt sätt att göra revolt och säga: använd hjälm för i h-vete! 

Självklart funkar det ju inte att hälsa på alla cyklister inne i stan, men nu snackar vi ute på landsväg där man cyklar för att träna. Vi får ju vinka på varann. Det liksom hör till! Jag blir bara så besviken för varje cyklist jag vinkar på som inte hälsar tillbaka. Så nu har jag kommit på, det måste bara bero på okunskap. Så nu alla nya cyklister, nu vet ni. Regel nummer ett: glöm inte vinka för f-n! ;)

Ps. Och ja, nu har jag ätit efter passet. Så nu är jag glad igen :)

Cykelskola

21 reaktion på “Cykelskola

 • 26 juli, 2012 kl. 21:51
  Permalänk

  Bra rutet! Jag hälsar alltid men kanske är det mina lila strumpor som inte kvalificerar för en hälsning :P. De kommer vara på ändå och ja ske en rolig ringklocka vad det lider. :)

  Svar
  • 26 juli, 2012 kl. 22:35
   Permalänk

   Jag hälsar även på lila strumpor!

   Svar
  • 26 juli, 2012 kl. 22:35
   Permalänk

   Le(vinka) så ler(vinkar) världen mot dig. Vink, vink!

   Svar
 • 26 juli, 2012 kl. 23:39
  Permalänk

  Alldeles riktig, det här är viktiga saker! Framförallt att man inte hejar på hjälmlösa!

  När jag började cykla var jag alldeles lyrisk över att alla hejjade, jämt, allt från killar till gamla gubbar. Nu är jag noga med att hejja, gärna så där lite diskret och snyggt:)

  Svar
  • 26 juli, 2012 kl. 23:58
   Permalänk

   Mm, diskret funkar urbra. Det är ju så enkelt. Och koll framåt har man ju ändå, på alla man möter, så att man har koll på trafiken. Jag blir glad av varje litet vink :)

   Svar
 • 27 juli, 2012 kl. 00:05
  Permalänk

  Som när man körde motorcykel. Då,hejade man också på alla andra motorcyklister. Trevligt att det är så i cykelvärlden också :). En del cyklister hejar även på löpare har jag märkt. :)

  Svar
  • 27 juli, 2012 kl. 10:51
   Permalänk

   Trevligt! Ja på landet (Öland) hälsar jag ibland på löpare, men det är bara för att jag inte ser nån cyklist alls på 10 mil :) Blir glad om jag ser nån!

   Svar
 • 27 juli, 2012 kl. 08:36
  Permalänk

  Du har så rätt! Jag hälsar på alla som ser sportiga ut. Ligger man i bågen är det så enkelt att bara öppna näven o vinka lite diskret!

  Svar
  • 27 juli, 2012 kl. 10:52
   Permalänk

   Ja visst är det enkelt, krävs rätt lite. Man får öva på vinken i bågen inför tävlingar, när jag vinkade lite så på Ironman Texas fick jag jubel från publiken :)

   Svar
  • 27 juli, 2012 kl. 10:53
   Permalänk

   Ja! Det gjorde mig glad. Men ni räknas ju båda som grymma cyklister, som har koll :)

   Svar
 • 27 juli, 2012 kl. 10:25
  Permalänk

  Vilket härligt inlägg! :)
  Japp, klart som fasen att man ska hälsa.
  Värst är de som tittar på en som om man vore dum i huvudet när man hejat på dem.

  Svar
  • 27 juli, 2012 kl. 10:54
   Permalänk

   Haha. Ja man kan undra vad de tänker. “Känner jag den där snabba cyklisten? Näää, eller? Nääää…bäst att bara glo!”

   Svar
 • 27 juli, 2012 kl. 11:13
  Permalänk

  Karin, jag håller med dig fullständigt, alla hälsar inte och jag tycker det hör till god cykelsed. Jag och min cykelkompis diskuterade det via mail i veckan faktiskt, då jag tyckte att det var dåligt på hälsningsfrasen ute på Mälaröarna i helgen!
  Tyvärr tillhör jag de som har skärm på min hjälm, ska genast ta bort den:-)

  Svar
  • 27 juli, 2012 kl. 23:31
   Permalänk

   Ja visst har det hänt nåt på Mälaröarna, inte bara jag som märkt av det alltså! Intressant. Jag tror på att det är många “nycyklister”. Men vi får hälsa och omvända dem! :)

   Svar
 • Pingback:Varning för får! |

 • 3 augusti, 2012 kl. 00:05
  Permalänk

  Noooes! Jag som kör med skärm på min hjälm. Fast jag råkar faktiskt tycka att det är snyggt, iallafall på mtb :) Tack för en kul guide!

  Svar
  • 3 augusti, 2012 kl. 19:59
   Permalänk

   Haha, kan hända att mtb har egna regler och att skärm är ok där? Och svarta strumpor har jag hört ;)

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *