Lite uppvärmning innan träningspassen är ju alltid bra. Lite rodd innan styrketräningen, lite lugnt cyklande innan passet sätter igång på riktigt. Ja värma upp kroppen helt enkelt, det behövs. Men ofta kör man kanske lite kort uppvärmning och sen direkt pang på passet.

Men det jag märkt på sistone är att det är just under simningen som uppvärmningen är mest viktig! Här märker jag stor skillnad på första delen av passet och resten. Coach Mike’s pass har oftast lång uppvärmning från 800-1000m ungefär. Det är vad som behövs för att gå från känslan att simma i sirap med tröga, stela armar/axlar, till att hitta det där sköna flowet och få till lite fart.

Jag känner själv att jag simmar bättre under långa serier (efter lång uppvärmning), och kan hålla samma fart genom de flesta repetitioner. Har ingen topp-fart alltså, utan mer jämn och stabil. Men får oftast till ett bra flow och bra vattenkänsla när 75% av passet gått. Sen på slutet kommer den andra tröttheten ikapp. Den känslan när armarna bara är trötta av all simning! Men just gott om tid att värma upp i poolen är mitt tips för ett bra simpass!

Igår morse körde vi simpass på Eriksdal som vanligt. Dock var det morgonkaos då det inte fanns något gemensamt pass efter lite misskommunikation. Vi hoppade iaf i och hittade på egna pass i alla banor. Jag, Rickard och Lena körde på ett liknande pass som i söndags. Lång uppvärmning, och sen en huvudserie på: truckarfart (400 och fallande) blandat med 50m MAX. Ett helt ok pass även om jag inte fick till samma bra känsla som i helgen. Inga snabba tider, men jag betade av. Och avslutade med ett längre set på slutet och fick till lite mer “ok” flow iallafall. 3000m check, och skönt trött i kroppen av träning.

I måndags morse hängde jag på gymmet som vanligt för styrketräning. Efter vilan i helgen kände jag mig pigg i benen och kunde höja en del på övningarna. Grymt med styrkan, går på rätt håll. Och jag tror att styrketräningen betyder en del för min simning. Mer om min styrketräningsfilosofi senare!

pour_syrup
Innan/under uppvärmning kan det kännas som någon taskig jävel hällt sirap i poolen

swim_inspo
Efter uppvärmning KAN man få till ett bra flow. Ibland. Ibland inte. Sim-inspo bild!

Simuppvärmning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *