Nu kommer så den sista delen i den gigantiska årskrönikan, dags för statistiknördens inlägg! Statistik och resultat, för den som är nyfiken! Här är de förra delarna om ni missat dem:
Del 1
Del 2
Del 3
Del 4

Träning
Tävlingarna för 2013 blev ju som sagt samma plan som för året innan. Träningen blev också väldigt snarlik. Jag satsade på att fortsätta med bra styrketräning för att orka med hela långa säsongen med 3 ironmans från maj-november. Jag jobbade mycket med att bygga upp styrkan under vintern och våren. Att ha en hel kropp är viktigt för kontinuiteten i träningen! Jag har tränat mycket mängd i många år nu, så kroppen är väl van, men det är ändå bra att jobba på sina svagheter just för att orka med mer kvalitet också!

Jag satsade lite extra på simningen iår, och även cyklingen. Ville jobba på att förbättra min cykeltid, och bli ännu starkare på cyklingen! Löpningen försökte jag komma igång mer med, men där går det lite långsammare med ökningen ;-)

Jag tränade mig själv förra året och la upp träningen såsom jag kände för. Mycket mängd och många fina cykeldagar! Lite mer OW simning än året innan, och en fin sommar med mycket träning!

Total tid: 640 timmar
Snitt: 12.5h/vecka

Det har bland annat blivit följande sträckor:
– Simning: 253km (tror jag ökat på simningen lite iår jämfört med innan)
– Cykling: 8800km (mest jag cyklat under ett år någonsin! Ca 1100 mer än förra året)
– Löpning: 725km (varav knappt 150km är tävlingskilometer under triathlon, här finns potential!)

Här följer diagram över fördelning av träningstid över året, samt fördelning över träningsformer i procent.

pajdiagram_2013Cykling är utecykling, 80% av tiden på tempocykel. Min knappa tid på Trainer gömmer sig under “övriga träningsformer”

traning_2013

Tävlingar
Jag körde alltså samma tävlingar igen som året innan. Det var fokus på ironmandistansen med IM i maj, augusti och november. En lång säsong men det gillar jag! Jag lyckades behålla fokus mentalt under hela året och ladda om inför varje race. Det var jag nog mest orolig för innan, att jag skulle tappa mitt “go” inför tävlingarna. Men det fanns där, som tur var!

Är sjukt nöjd med att jag fick till så stabila tider och förbättrade mig från året innan. Sen är det klart att det inte går att jämföra race exakt, men utifrån de olika omständigheterna kändes det som att jag körde bättre på vissa delar!

Jag hade som mål att förbättra mig i varje gren såklart. Men speciellt cyklingen där jag hade som mål att komma ner mot sub-5, och top-3 i min klass i varje race.

Jag körde även en halv Ironman, Vansbro Triathlon som jag även körde 2012. Där var målet att cykla snabbare än jag någonsin gjort och även vara snabbast dam på cykel. Det fixade jag!

Körde 4 tävlingar under året, och jag är nöjd med dem alla! Stabilt och bra, inga riktiga dippar. Sen är det klart att det är tufft och olika omständigheter överallt (de tre V:na: vågor, vind, värme). Men alla har sina “problem” att jobba med under race, mest mot sig själv faktiskt! Att orka stå på, och inte “nöja sig”!  Det blir aldrig lättare, det går bara snabbare!

tavlingar_2013

Under 2013 har jag:
– Tränat bra och kontinuerligt under året, sluppit avbrott från skador eller sjukdomar. Tajmade in sjukdom EFTER säsongen. Bra där! :-)
– Kört ännu 3 Ironman under 1 säsong, och då totalt kört 6 ironman under 19 månader!
– Kört stabila race, med tider nära mina bästa-tider ofta, hamnat på en ny nivå!
– Nådde mitt mål med cykel-top3 tid i alla race (top 3 i Texas, top 2 i Kalmar, top 2 i Florida)
– Cyklade snabbaste dam i Vansbro!
– Inte förbättrat min overall-tid, men iallafall klättrat på cykellistan på ironmanstatistik. Ligger nu top-9 totalt av alla svenska damer någonsin!
– Ökat antalet cykelmil iår. Drömmålet är alltid 1000 mil, men nu ökade jag lite! Närmar mig.
– Kommit igång mer med löpningen under sista halvan av året. Jobbat på att ta mig ut, tycker löpningen är roligare! (Har alltid haft lättare för att sticka ut och cykla i 5 timmar än springa i 1. Konstigt!) Nu är jag taggad att jobba vidare med den mot nästa säsong!

PR:
På Ironman är det cykeltiden jag lyckats förbättra rejält. Total-PB ligger kvar från förra året. Dock har jag satt PB på halv-IM distansen, i alla grenar. Nöjd!

Alla mina resultat, länkar till racereports och gällande PR finns inne på Resultatsidan.

Det var mitt 2013 det! Ett fantastiskt år, fyllt med roliga minnen och upplevelser! Nu tackar jag 2013 och ser fram emot ett fint 2014!  Bring it!

IMTexas2013_07

2013 – Träningsårskrönika – del 5

4 reaktion på “2013 – Träningsårskrönika – del 5

 • 3 januari, 2014 kl. 22:55
  Permalänk

  Riktigt bra jobbat Karin och jäklar vad du cyklar mycket! Inte så konstigt att du är snabb som en blixt på hojen.

  Svar
  • 4 januari, 2014 kl. 12:08
   Permalänk

   Tack Jörgen! Ja jag gillar att cykla, haha. Ska bli spännande nu och se vad som händer när jag lägger till lite kvalitet till kvantiteten också!

   Svar
 • 5 januari, 2014 kl. 14:02
  Permalänk

  Men se där! Vilka fina grafer! Tror bestämt att jag kan få vara med och fylla kvoten på din löpande förbättringspotential! Vad säger du? Gott nytt år och kram!

  Svar
  • 5 januari, 2014 kl. 19:51
   Permalänk

   Ja jättegärna, det var så längesen vi sprang ihop! Nu redo för löpning båda två! Kram

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *