Ja hur blir man bra på tempo/triathloncykling egentligen? Vad finns det för hemligheter? Steg 1 är att cykla mycket på sin tempocykel – och det gör jag mest på trainer den här årstiden. Nu med Björns upplägg mer än tidigare. Det har blivit många pass på sistone!

I fredags körde jag ett kortare pass med vo2max-intervaller, och igår lördag var det dags för veckans (andra) distanspass. Över 2 timmar på trainer, och det handlar mest om mental träning. Att 2 timmar kan kännas så långt inne, som känns så kort vid utecykling!

Denna gången kändes kroppen iallafall mycket bättre, och jag kunde köra på i en puls och intensitet som var planerad. Kollar på teve, lyssnar på bra musik och fläkten i full gång. Hittade bra enkla teveprogram att följa, där man kan kika lite då och då utan att missa så mycket.

Det jobbiga med trainer är dock att det blir så “intensivt” på cykeln. Man sitter liksom och matar 90-kadens hela tiden, stilla på sadeln och på tempostyret. Ute blir det ju lite mer dynamisk cykling, där man står upp ibland, kommer till korsningar osv. Nu med så mkt “sitta rakt på”, blir det mer trainerskav, där kroppen/cykeln har kontaktpunkter. Och med handduk på tempostyret, för att det inte ska bada i svett, får man nya skavmärken på underarmarna. Snyggt.

Men en av alla “hemligheter” hur man blir bra på tempo är alltså om att cykla mycket på sin tempocykel, det tror jag på. Jag anser att man ska cykla så pass mycket på “rätt” cykel att den känns som hemma. Om man nu t.ex kör Ironman, ska 18 mil inte skrämma en (kör många långa pass), och det ska inte kännas ovant att ligga i tempobågen hela tiden. Gör det det, cykla mer. Öva mer! Ingen idé att sitta aero, om man bara orkar sitta så 50% av tiden!

Hittade denna lilla film som berättar om tips för “Vad som krävs för att vara bra på tempo”. Intressant! Se längst ner!

140105_trainer
Mycket vätska behövs vid inneträning. Resorb och passet på en post-it

140105_trainer_02
Handdukar ger trainer-skav på armarna. Bara att stå ut!

140105_trainer_03
Ladda över passet från Garmin. Ett bra betyg att trainern är “tyst” – att katten står ut (sover) under passet!

Bra på tempo

4 reaktion på “Bra på tempo

 • 6 januari, 2014 kl. 02:28
  Permalänk

  Inspirerad av dig så skaffade jag också en “kurtan-traner”. Lätt den bästa trainer jag haft. Rackarns tyst också (även om jag inte har katt :) ).

  Tror trycket på dina drickaflaskor också hjälper. Man behöver inspiration på trainern.

  Svar
  • 6 januari, 2014 kl. 11:56
   Permalänk

   Kul att du också gillar Kurt!
   Är bara kattvakt ibland, men varje gång han är här kör jag på trainern :-)

   Absolut, inspiration och motivation för kommande lopp är alltid bra! Ses vi i Kalmar?

   Svar
   • 6 januari, 2014 kl. 14:24
    Permalänk

    Nä, blir inte Kalmar för mig i år. Ska köra IM Köpenhamn. Ligger bara en vecka efter Kalmar, så det blir liiiite för tajt. :) Men siktar på Kalmar igen 2015.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *