Så var det alltså dags för trainertest igen, månadens jobbigaste 20 minuter! Var nästan lika nervös och förväntansfull inför testet som förra gången, men bästa känslan är nog faktiskt efteråt när jag klarat av det! Det är häftigt att man kan pressa sig så hårt även hemma i sitt vardagsrum på trainern, men man får drömma sig bort till en tävling, eller ja som idag, bara tänka lite på hur jäkla jobbigt Peterson, Hellner, Jönsson och resten av skidåkarna hade det under OS idag!

Sist jag körde trainertestet var en dryg månad sen. Det var dock första testet, helt i början på säsongsträningen. Genom testet får jag alltså ut watt-värdena som jag ska träna efter i alla intervallzoner på trainerpassen. Blir jag bättre är det ju mer korrekt att göra testet igen och uppdatera värdena. Så nu blev det ett test igen, får se hur ofta det blir framöver, men jag hoppas jag både lär mig hur hårt jag kan köra, och att jag förbättrar mig. Det är ju tanken!

Själva testet bestod av:
– 10 min zon 2
– 3 min max
– 10 min zon 2
– 20 min max
– 10 min zon 2

Benen var utvilade efter mindre träning i helgen, och jag var taggad och redo. Bästa musiken i hörlurarna och så var det bara att köra igång. Uppvärmningen kändes ok, och det intressanta var ju dock hur pulsen steg lite ovanligt högt strax innan själva max-intervallerna skulle starta. Jag var nog lite nervös och laddad ändå!

3 minutaren gick “bra”. Ja den blev ju avtagande kraft, men inte lika brant som förra gången. Lyckades lägga mig på en mer rätt nivå och hålla där längre tid. Sen blev det rullvila och så dags för 20 minutaren. 20 minuter låter väldigt lång tid i huvudet, när man vet hur jobbigt det är att ligga på den ansträngningen. Puh. Men mest måste ju begränsningen ligga mentalt, för man klarar mycket mer och hårdare än man tror. Ska bara våga tro på det också!

Men tiden gick faktiskt fort. Eller vad man ska säga. Jag tror jag försvann in i en bubbla ett tag, för vissa minuter bara försvann. Först fokuserade jag på att hitta ett bra driv, en lagom nivå att ligga på wattmässigt, och att köra på till musiken. Efter 6 minuter var låten slut, så då körde jag repeat. Efter en gång till skulle jag vara över halvvägs! Trampade på och fick fokusera på rundtramp och höll koll på puls och watt-tal.

10 minuter, och jag var halvvägs! Nu fick jag verkligen bita i för att hålla samma watt. Tänkte tankar att “hur ska detta gå, ska jag droppa som en sten nu?” men slog bort tvivlet direkt och  peppade mig med hejarop och kort pepp istället. Kör på! Jag är stark!

Watten segnade ner lite, jag passade på att byta låt och ladda om mentalt. Kör på nu bara! Kom här in i dimman, och minutrarna bara försvann. Såg på klockan att det var bara minuter kvar, passade på att lägga i en växel till och bara bomba på sista minutrarna. Stark, stark, mindre än en minut, det fixar jag, kom igen Karin. Ja! 20 minuter klara! Vilken skön känsla av att ha genomfört!

Så nöjd att ha gjort passet. Ett pass jag både längtar till och fasar för. Nu får jag snart nya watt-värden från Björn, för mina träningspass framöver.

Watten idag blev (medel/max) för 3min 332/380 (298 förra testet), samt för 20min 264/301 (252 förra testet). En liten förbättring från förra gången, så nog ökar mina intensitetszoner nu då!

140211_trainertest_01
Fyllde på med sportdryck från Isostar, finns här, under trainerpasset. Körde hårt! Här pressar jag en del watt under Ironman Kalmar

140211_trainertest_02
Puls och watt för kvällens trainertest. 3min max + 20 min max. Får jobba bort den där hängmattan i 20-minutaren! Men jag lär mig, får öva!

Trainertest februari

15 reaktion på “Trainertest februari

 • 12 februari, 2014 kl. 10:50
  Permalänk

  Att man är nervös inför sina tester, det är bara ett faktum. Och det är nog bara bra. Då är man tänd liksom.
  Känner igen mig i det där med att “försvinna” lite under passet.
  Också intressant med slutet av 20-minutaren. Man har alltid lite extra att ge då. Syns på dina grafer, syns på mina grafer.
  Grymt starkt att du ökar 12 Watt. Du är ju sjukt bra cyklist redan innan. Hur ska detta sluta?! :)

  Ha det gott!
  /R

  Svar
  • 12 februari, 2014 kl. 22:43
   Permalänk

   Jo det är sant, nervös är nog bara bra! Samma sak inför tävlingar, är man INTE nervös är det något som är fel! Tack! Ja vi får se… :D
   Hur ofta kör du testet?

   Svar
   • 13 februari, 2014 kl. 12:57
    Permalänk

    Jag testar med mitt FTP-test på trainer var 4 – 6 vecka. Nu senast var testet dock på Monark hos Aktivitus. Läskigt, men kul, det också. :)

    Svar
 • 12 februari, 2014 kl. 11:38
  Permalänk

  Det låter som ett jobbigt test. Grattis till förbättringen!

  Svar
  • 12 februari, 2014 kl. 22:44
   Permalänk

   Tack! Ja det är tufft! Men roligt ändå, iaf efteråt, haha

   Svar
 • 12 februari, 2014 kl. 22:10
  Permalänk

  Riktigt bra jobbat!
  Ligger du i tempoposition när du kör testet eller sitter du upp?

  Svar
  • 12 februari, 2014 kl. 22:45
   Permalänk

   Tack Jörgen! Jag kör i tempoposition, gör jag alltid 100% av tiden på trainerpassen. Hur gör du?

   Svar
   • 13 februari, 2014 kl. 10:49
    Permalänk

    Jag varierar när jag kör, men det beror mest på att jag inte är helt bekväm i sittställningen än. Jag har laborerat en hel del med sittställningen.
    Dock är det några i klubben som säger att man inte ska ligga i tempoposition när man kör trainer. De hävdar att man ska sitta upprätt för att få i sig så mycket syre som möjligt och lägga all fokus på att köra så hårt som möjligt utan att tänka på aerodynamik.

    Svar
    • 13 februari, 2014 kl. 11:40
     Permalänk

     Trainer är ju ett perfekt tillfälle att vänja sig vid sittställningen om man är ovan. Slippa tänka på annat som “stör” ute!

     Det där tipset ger jag inte mycket för, låter inte som att de vet vad de pratar om. Att köra i tempoställning har ju inte med aerodynamik att göra, absolut inte på trainer nej, men det handlar ju om att musklerna i ben/rumpa/höft aktiveras på helt andra sätt än när du kör upprätt. Det är detta du vill vänja kroppen vid, och det är där du ska vara stark, för det är så du kör på tävling.

     Svar
     • 13 februari, 2014 kl. 13:03
      Permalänk

      Nä, jag tycker också det är viktigt att vänja kroppen vid ställningen och kommer fortsätta att vänja kroppen nu när grannarna verkat lugna ner sig gällande brummandet från trainern. ;-)

    • 13 februari, 2014 kl. 13:00
     Permalänk

     Håller med Karin där. Jag kör så mycket jag kan i tempoposition. Vänja/träna alla inblandade muskler.
     Och glöm inte att titta framåt (träna nacken). Lätt att man stirrar ner på styrstammen på trainern. Men det kan vara farligt sen när man kör ute. :)

     Svar
 • Pingback:Tisdagströskel | Karin Tri

 • 23 februari, 2014 kl. 19:45
  Permalänk

  Vad har du för maxpuls, ungefär?

  Det är intressant hur platt pulskurvan är för din 20-minutare. Skulle jag göra ett maxtest på 20 minuter skulle den förmodligen avslutas 25 slag högre än pulsen efter två minuter. För dig verkar det inte ens vara 10 slag skillnad.

  För övrigt undrar jag om du har planer på att ställa upp i rena cykeltävlingar, och då menar jag enbart tempolopp? Du skulle troligtvis stå på pallen i varje lopp i DElit. Förmodligen vinna flera.

  Vad hade du för snitteffekt i Kalmar?

  Svar
  • 23 februari, 2014 kl. 23:15
   Permalänk

   Jag vet inte exakt maxpuls, men tror jag kommit upp i 175 på test/tävling. (detta för cykel då, högre på löpning).
   Ja jag vet inte riktigt hur pulsen förväntas se ut under testet? Jag bara kör på, kan hända att jag blir bättre på att ta ut mig framöver. Angående tempolopp har jag funderat innan på att testa, men inte vetat hur bra jag står mig på en sån “kort” sträcka, det är ju 180km jag är snabb på. Skulle vara kul att testa, men då måste jag byta framgaffel på cykeln…
   I Kalmar i somras sa wattmätaren att jag hade ett snitt på 232. I Florida fungerade inte mätningen alls.

   Svar
 • 23 februari, 2014 kl. 23:36
  Permalänk

  Jäklar! 232 W i över fem timmar är grymt, grymt bra! Det skulle indikera en tröskeleffekt på ca 290-300 W om man räknar med att du kör IM på 80 procent av tröskeleffekt (det är högt räknat enligt många!). Just nu har du mycket lägre än så (kanske 250 W), enligt dina tester, men jag antar att du har långt kvar till toppformen. För en kvinna är det nästan astronomiskt högt med tröskeleffekt nära 300 W.

  Du är från västra Skåne nånstans, har jag för mig att jag läst. Varför inte göra tempopremiär på Örestadstempot i Barsebäck? Sista helgen i april. Kan med fördel kombineras med släktbesök, typ! :)
  Du ska veta att majoriteten av DElit inte har ens 232 W i tröskeleffekt…

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *