Igår söndag var den sista dagen på träningscamp Öland för denna långhelg. Sista dagen på en större träningsvecka och jag var väl inte jättepigg när jag vaknade tidigt för att ladda för cykling. 5h cykling stod på schemat. Kroppen var seg, jag gäspade hela tiden innan jag ens satt mig på cykeln, och jag kände lite sådär hatkärlek inför passet. Men jag vet att när jag väl cyklar sen så tycker jag det är roligt, och då känns det alltid bättre.

Tänkte göra en favorit i repris från i fredags, alltså cykla söderut på ön och köra Ironman-bana-loopen, och sen hem till Borgholm igen. Det var lite annat väder idag, redan på morgonen var det grått på himlen och duggade lite, men fortfarande varmt och kvavt i luften. Dock tog jag med en extra tunn jacka om det skulle regna. Hade hört att det kunde komma åskskurar, men det var osäkert var och hur i väderprognosen. Mestadels visade den sol och 27 grader.

Det var nog aldrig sol och 27 grader på den del av Öland jag var idag! Jag började cykla söderut och då var det uppehåll. Trampade på och som jag anat så kändes det bättre när jag väl körde. Hade inte sådär jättemycket power i benen, men de snurrade på och jag njöt av att ha mycket av vägarna för mig själv. Det blev snabbt varmt så jackan åkte av.

Redan när jag kört en timme, hörde jag mullret. Lät dock som att det var över havet, och jag skulle ju nu på andra hållet – över alvaret, så det kändes lugnt. Cyklade på och det kändes helt okej. Nu var jag inne på banan och visste precis vägen!

Hann bara komma över till Mörbylånga innan det dock började regna mer på mig. Lite droppar i början så då åkte jackan ändå på igen, fastän det kändes varmt. Körde söderut längs med västra sidan och regnet bara ökade. Att bli blöt är ju inte så farligt ändå, det var ju varmt så jag led knappast.

När jag kom ner till Degerhamn och banans enda backe, då öppnade sig dock himlen. Det forsade ner vatten, jag trampade på uppför backen, och precis när jag kom upp till ica-affären vid korsningen syns blixten rakt framför mig på himlen, det dånar ovanför och regnet öser. Bra tajming för att gå in och ta en fika! Går in med cykeln och får sällskap av fler som vill skydda sig från regnet och åskan. Väntar där ett bra tag då jag sen ska cykla över alvaret igen. Vill knappast vara högsta punkt där ute om åskan går. Tror att åskan kommer gå norrut, så vill helst att den ska dra iväg innan jag cyklar vidare.

Jag kommer iväg efter en kvart kanske, då är det bara regn kvar. Kör sen över alvaret och är nu på östra sidan och ska bara norrut också. Kör på och ser åskan runt mig, den verkar liksom gå runt och är lite överallt. Regnar en del, mörka moln, och lite blixtar. Ser jag en blixt cyklar jag och räknar ett-tusen-ett, ett-tusen-två i väntan på dånet för att veta hur långt bort den är. Så fort jag ser blixten och mullret nära, och har en öppen bit att passera, då stannar jag och väntar.

Är nu genomblöt av regnet så kan knappast bli värre. Cyklar på norrut och tar en bit i taget. På vissa ställen regnar det lite, på andra forsar det på vägen. Vissa bilar försöker köra om långt ut för att inte skvätta, men det gör varken eller. Jag får själv köra i skåran på vägen där allt vatten ligger och det sprutar nog upp på ryggen ändå!

Jag tror ett tag att det lugnat ner sig, men när jag kommer vidare ser jag att det är väldigt mörkt och blixtrar rakt fram, norrut, dit jag ska. Och jag vet hur öppet landskapet är. Får kasta in handduken och ringer min snälla “stand-by cykeltaxichafför”, som kommer och möter upp mig och kör mig hem. Vi ska ju hinna köra hem till Stockholm också under kvällen.

Så cykelpasset blir 4.5 timmes cykling i åskan och regnet, det fick räcka! Benen, watten och intervallerna har jag inte hunnit tänka på, allt jag ville var att undvika blixtarna!

Det blev avslut på en bra träningsvecka. Mängdvecka 2 av 3 inför Kalmar. Nu gäller det att hänga i innan det sen blir nedtrappning inför race!

140727_oland_01

140727_oland_02

140727_oland_03

Ofrivillig åskcykling

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *