När man är på Mallorca är det såklart berg man kör. Vare sig man vill eller ej så är det lite mer kuperat än hemma. Man snackar om Mallorcamil som är lite annorlunda än cyklade mil här hemma i Sverige. Mallorca har ju också en fantastisk bergskedja med fina vägar att köra. De två mest utmärkande backarna är Puig Major och Sa Calobra (Coll dels Reis är dess riktiga namn, men mest känt som Sa Calobra (la culebra) – “ormen”, då vägen slingrar sig likt en orm över berget ner till havet).

Nu när jag var nere passade jag på att köra båda backarna på tid, just för att det är en bra referens att jämföra med tidigare år. Piggen (Puig Major) är en 14km lång backe med lite mindre lutning, ca 5-6% och blir aldrig riktigt brant, den är bara seg och lång. Sa Calobra dock är 10km och har “bara” 7% snittlutning, men där börjar den snällare och avslutar med vissa delar på upp till 12%.

Jag är i bra form och har minskat i vikt samtidigt som jag bibehållit/ökat lite på watten. Så mina watt/kg har förbättrats avsevärt och det kändes i backarna! Vilken skillnad. Det var ju såklart inte så mycket “lättare” för jag körde på hårt när jag väl tog tid, men det gick ju rejält snabbare! 56 min i Piggen, och 41:50 i Sa Calobra. En rejäl förbättring på föregående pers, 8 minuter i Sa Calobra backen. Jag tryckte på det jag hade, hade fokus i blicken och flåset var högt, men jag körde på hela vägen upp. Riktigt skönt att ta ut sig rejält. Gött! Efter fika vid apelsinfiket när vi samlat ihop alla var jag dock pigg att köra bra på med gruppen hem de sista 5 milen också. Det känns riktigt roligt att träningen går framåt och att det märks skillnad på formen. “Det är skönt att vara stark!

Så jag börjar gilla backar lite mer alltså, men gillar klart uppför bättre än utför. Utför kommer jag vara långsam så länge det är serpentiner! Tur att det är långa raka fina utförslöpor i Österrike, där jag kommer köra nästa IM!

mallorca-cycling-karin-triathlon-19

mallorca-cycling-karin-triathlon-8

mallorca-cycling-karin-triathlon-23

mallorca-cycling-karin-triathlon-26

Starka ben i bergen

4 reaktion på “Starka ben i bergen

  • 15 april, 2015 kl. 12:56
   Permalänk

   Tack Sara! Fick äntligen tummen ur såhär några månader senare :-)

   Svar
 • 15 april, 2015 kl. 07:16
  Permalänk

  Härligt! Starkt som tusan! Du är så grym och inspirerande!

  Jag ska snart till Mallis och köra Ironman70.3, lite rädsla för serpentinvägarna jag ska nerför, kommer inte gå fort där men hoppas att jag kan vara stark uppför! :)

  Svar
  • 15 april, 2015 kl. 12:57
   Permalänk

   Tack Lina! IM Mallorca 70.3 kommer gå super för dig, du kommer flyga upp för backarna! Kör serporna (utför) några gånger på träning innan bara så känns det bättre sen.

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *